Liten lemur gör stor succé

avSusanna Vidlund

NYHETER

Raz, två månader, visas upp för världen

Foto: AP PA/BARRY BATCHELOR
Ovanlig filur Caroline Brown vid Bristol Zoo Gardens i Bristol, Storbritannien visar upp djurparkens senaste tillskott. Den söta lilla filuren är en lemur som heter Raz och är den andra av sin art att födas i Storbritannien.

En ovanlig liten filur skapar stora rubriker i brittiska tidningar.

Uppståndelsen beror på en liten lemur vid namnet Raz.

Han är den andra av sin ovanliga art som fötts i Storbritannien.

Foto: AP BRISTOL ZOO
Bara en baby Raz är två månader gammal och visas nu upp av djurparken som är stolt över det ovanliga tillskottet.

Han är född på Bristol Zoo Gardens och visas nu upp av de stolta djurskötarna. Fyra skötare tar hand om lille Raz, två månader, och matar honom varannan timme dygnet runt.

– Än så länge mår han bra. Han går upp i vikt och verkar stark. Ungar av den här arten utvecklas långsamt och måste matas mycket regelbundet, säger skötaren Caroline Brown till Sky News.

Skötarna måste ta extra hand om Raz eftersom hans mammas ungar tidigare inte har klarat sig. Snart kommer man dock börja dra ner på antalen mål mat och återbörda honom till sin mamma.

– Han har precis börjat röra sig på egen hand men än kommer det ta några månader innan vi kan avvänja honom och återbörda honom till sin mamma för att visa upp honom, säger Caroline Brown.

Utrotningshotad

Det finns 32 olika typer av lemurer. Ursprungligen kommer de från Madagaskar och samtliga arter är hotade, vissa är till och med utrotningshotade.

Raz tillhör en av de utrotningshotade arterna och enligt experter kan det finnas färre än 1 000 djur kvar av arten.

Enligt brittiska Sky News ser han ut som en korsning mellan en fladdermus och en mus. Kanske är det djurartens udda utseende som gjorde att lokalbefolkningen på Madagaskar såg djuren som ett dåligt omen och därför dödade dem.

Raz heter egentligen Razafindranriatsimaniry, ett namn från Madagaskar som fritt översatt betyder "son till en prins eller adelsman som inte avundar någon".

Han är den andra lemuren av sin art som föds i Storbritannien. Den första hette Kintana och föddes på Bristol Zoo Gardens 2005.