Hamas avfärdar plan för vapenvila

Misstror Israels positiva hållning

Israel välkomnade på onsdagen planen för vapenvila och skickar en förhandlare till Kairo.

Hamas svarar att de misstror att Israel menar allvar och avfärdar därför planen.

Därmed har den fransk-egyptiska planen för vapenvila inte godkänts som Frankrikes president Sarkozy tidigare meddelat.

På onsdagen gick Frankrikes president Nicholas Sarkozy ut med att den fransk-egyptiska planen för vapenvila i Gaza har accepterats.

–  Statscheferna manar till förverkligande av denna plan så snart som möjligt för att befolkningens lidande ska upphöra, sa han enligt Reuters.

Inte godtagit planen

Men varken Israel eller Palestinska myndigheten bekräftade att man godtagit vapenvilan skriver nyhetsbyrån AP.

I motsats till Sarkozys påstående meddelade både Israel och Hamas senare att samtal med Egypten fortsätter om en eventuell vapenvila, skriver Reuters.

Israel redo förhandla

Israel sa att man välkomnar initativet från den franska presidenten. De kommer att stödja förslaget om de får garantier på att Hamas går med på eldupphör.

Försvarsminister Ehud Barak skickar sin medarbetare Amos Gilad till den egyptiska huvudstaden ”för att diskutera detaljerna i det egyptiska förslaget”, säger en källa i Jerusalem till AFP.

Gilad ska bland annat träffa Egyptens Israelansvarige Umar Sulayman. I söndags träffade Sulayman företrädare för Hamas och därför kan torsdagens möte tolkas som indirekta samtal om vapenvila mellan parterna.

På onsdagskvällen kom samtidigt obekräftade uppgifter om att Israels säkerhetskabinett har godkänt en tredje fas i Gazakriget. Enligt AP innebär den fasen att markoffensiven ska gå in djupare i befolkade områden.

Hamas misstror Israel

Hamas däremot tvivlar på att Israel menar allvar i deras uttalanden. De hänvisar till eskaleringen av markstriderna i Gaza. Hamas kräver ett omedelbart stopp av Israels raketer och att gränsövergångarna ska öppnas.

Hamas understryker att de inte förkastar planen helt men vill studera förslaget och ge en tydligare ståndpunkt senare.

Samtidigt kommer uppgifter om att Turkiet har fått i uppgift att upprätta en fredsbevarande styrka för Gaza. Det skriver AP och hänvisar till diplomat från Mellanöstern.

Efter det tre timmar lång eldupphöret återupptogs striderna igen och under onsdagen dödades sammanlagt 29 palestinier.

USA stöder planen

På onsdagskvällen, svensk tid, valde USA att stödja initativet till planen för vapenvila. Utrikesminister Condolezza Rice gjorde ett uttalande när hon deltog i FN:s säkerhetsråds möte om Gaza.

– Vi hyllar mycket de ansträngningar som görs av ett antal stater, särskilt de insatser som ordförande Mubarak har genomfört på uppdrag av Egypten. Vi stöder detta initiativ, sa Rice.

Publisert: