Jämnt val väntas i Italien

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-13

Italiens vallokaler öppnade klockan åtta på söndagen för ett val som kan bli mycket jämnt. Högerpolitikern Silvio Berlusconi leder visserligen, men Walter Veltroni ligger tätt efter i kampen om att bli regeringsbildare.

Stämningen på valdagen var ganska betryckt, åtminstone enligt pressen.

"Det här italienska valet år 2008 är ett mellanting mellan seriealbum och melodram, eller ett manus till en dålig film som aldrig tar slut. Det verkar för en oberoende observatör ännu mindre begripligt och mer deprimerade än de tidigare", klagade Vittorio Zucconi, chefredaktör för La Repubblicas webbutgåva.

Corriere della Sera skrev att segraren kommer att "ärva ett misshandlat land, stagnerat och bristande i modern infrastruktur".

Den 71-årige Berlusconi har redan varit premiärminister i två omgångar. 52-årige Walter Veltroni på mitten-vänsterkanten har varit borgmästare i Rom i åtta år men är ny på toppnivå i rikspolitiken.

Röster utomlands

Valet pågår till klockan 15 på måndagen för att ge de 47 miljoner väljarna tid på sig att rösta.

Viktiga är också rösterna från tre miljoner italienare utomlands, som utser tolv ledamöter i underhuset och sex senatorer.

Veltronis nybildade Demokratiska partiet gjorde att Berlusconi slog samman sin skapelse Forza Italia med högerpartiet Alleanza Nazionale. Därmed finns det två tydligare, stora alternativ att rösta på. Men det nya valsystemet, skapat under Berlusconi 2005, är fullt med fällor för den som vill skaffa sig en trygg majoritet, rapporterar TT:s utsände Lars Larsson.

Berlusconis avsikt tros ha varit att hindra en seger för Romano Prodi 2006, vilket han alltså nästan lyckades med.

Veltroni har satsat hårt på att framställa sig och partiet som en chans att "vända blad" till något nytt. Hans hopp är ställt till dem som har svårt att bestämma sig och som kan tänkas tro på hans slogan, hämtad från USA:s Barack Obama: Si puo fare, ungefär "Vi kan!"

Många osäkra

Hela 30 procent hade i slutet av mars ännu inte bestämt sig för hur de skulle rösta, visar enkäter.

Enligt italiensk lag får inga mätningar publiceras de sista veckorna före valet. I slutet av mars gav enkäterna Silvio Berlusconis Frihetens folk med allierade 5-9 procentenheters ledning över Demokratiska partiet.

Mätningarna ger dock bara en bild av opinionen för valet till underhuset. Senaten måste också stödja en ny regering. Avgörande kan bli vems parti ett litet antal livstidssenatorer där väljer att ta.

Inför valet 2006 ledde Romano Prodi, då utmanare till Berlusconi, med 3-4 procentenheter. Men Prodi vann i själva verket bara med några tiotusental röster.

TT