Wolfgang Hansson

Kinas mardröm: Slakt på tibetaner –  inför öppen ridå

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett fritt Tibet är otänkbart för Kina.

Kan något få omvärlden att bojkotta Peking-OS så är det en massaker i Tibet.

Kinas mardröm är munkarnas chans.

För munkarna är det lite av nu eller aldrig efter snart 60 år av kinesiskt förtryck. För en gångs skull kan de vara säkra på att få världens uppmärksamhet när de gör uppror.

Därför är också en Tibetrevolt det Kina fruktar mest.

Militärt har de inga problem att slå ner den. Det kniviga ligger i att göra det utan att omvärlden får se blodbadet. Är uppgifterna om 90 döda korrekta kan regimen redan ha lyckats.

Fem månader till OS

Upproret kommer extremt olägligt. Med knappt fem månader kvar till OS och precis när de kinesiska myndigheterna trodde att deras taktik att låta etniska kineser massinvandra till Tibet hade lyckats. En del av det som tibetanernas exilledare Dalai lama kallar ”ett kulturellt folkmord”.

Jag tror kommunistbossarna i Peking resonerar så här: Slå till stenhårt och kväs upproret i sin linda annars får munkarna blodad tand och fortsätter. Men diskret. Vi vill inte ha ett nytt Himmelska fridens torg där världen bevittnade mördandet från första parkett.

Går det snett är det ur Kinas ögon bättre att ta smällen nu än när OS börjar. Omvärldens feghet gör att det ska mycket till innan någon vill stöta sig med en ekonomisk stormakt. Burma är en sak. Kina en helt annan.

All fokus hos de kinesiska makthavarna ligger på att OS ska bli en pr-framgång. Då sitter partitopparna säkert ett bra tag till.

Visar det sig att en massaker ägt rum eller om den våldsamma revolten fortsätter kommer kravet om OS-bojkott att resas av allt fler.

Munkarnas

ideologi av icke-våld gör att många i världen känner sympati för deras kamp för självstyre, däribland Hollywoodstjärnor som Richard Gere och artister som tror på buddism.

Att springa häck och hoppa höjd samtidigt som människor skjuts ihjäl för sina politiska åsikter blir en omöjlighet även för den mest envisa försvarare av att idrott och politik inte hör ihop. Ett moraliskt haveri.

Kina redo att offra OS

De rutinmässiga brotten mot mänskliga rättigheter som i det fördolda ständigt pågår i Kina kan världen stå ut med men inte ett blodbad inför allas ögon.

Ändå gör jag mig inga illusioner. Ett fritt Tibet är ett otänkbart pris för Kina att betala. Då väljer de hellre en sabbad folkfest.

Publisert: