”Många överskattar riskerna att vittna”

Jerzy Sarnecki om rädslan för den organiserade brottsligheten

Den grova organiserade brottsligheten skapar stora rubriker i Sverige.

Många är rädda för att vittna mot exempelvis mc-gäng.

I gårdagens Uppdrag Granskning togs ett fall upp.

Men frågan är hur farligt det egentligen är att vittna.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

– Det är klart att det finns vissa risker. I synnerhet om man vittnar mot den där typen av brottslighet som visades i Uppdrag Granskning i går. Men jag tror att många människor överskattar de här riskerna, säger Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi till aftonbladet.se.

Över sju av tio som svarade på aftonbladet.ses fråga i går, uppgav att de inte skulle våga vittna mot ett mc-gäng.

Är du förvånad över den siffran?

– Nej, det är jag absolut inte. Inte minst med tanke på gårdagens program. Det minskade inte direkt rädslan, säger Jerzy Sarnecki.

Rädda i onödan

Enligt Jerzy Sarnecki är folk överlag alltför rädda för att vittna – ofta helt i onödan.

– Det handlar inte bara om att man drar sig för att vittna mot Bandidos. Även i ganska enkla, vardagliga mål där risken är mycket liten händer det att folk är rädda. Det här är en svår fråga. Å ena sidan ska man inte bagatellisera det hela men å andra sidan måste vi tala om för folk att det inte är så farligt ändå. Det behövs balans!

I gårdagens program intervjuades åklagaren Barbro Jönsson som har handlagt flera mål mot den organiserade brottsligheten. Enligt henne bör man gå direkt till polisen om man utsätts för hot av personer som är involverade i organiserad brottslighet. Jerzy Sarnecki håller med Barbro Jönsson om den saken.

– Man måste förstå att det aldrig går att samarbeta med den här typen av människor, att betala för beskydd eller liknande med svarta pengar. Det är lika bra att gå till polisen på en gång, annars frodas brottsligheten.

Nödvändigt stöd

Han riktar dock besk kritik mot myndigheterna efter att ha sett gårdagens Uppdrag Granskning.

– Men det är viktigt att man känner att samhället är på ens sida. Det kan man inte säga om fallet igår. Det är ytterst beklagligt att samhället begär den här typen av uppoffringar och sedan inte ställer upp på personen. Jag önskar att man verkligen skulle känna när man ställer upp för samhället, att man får allt det stöd som är nödvändigt.

Att folk vågar vittna är av yttersta vikt om man vill stoppa den grova organiserade brottsligheten, menar Jerzy Srnecki.

– Hela rättssystemet bygger på att människor gör sin plikt och vittnar. Om folk inte vågar vittna eller vända sig till polisen så kan vi lägga ner rättsystemet. Medborgarna måste engagera sig i kampen och känna trygghet och förströstan.

Publisert: