Hållbar för miljön – kass för maten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-06

Ekokassen är snäll mot djuren men inte mer

Den här sköldpaddan plågas till döds – av plastkassar.

Men att byta till djurvänliga alternativ är inte lätt.

Jag vet för jag har testat.

svälter till döds Miljön klarar inte att bryta ner våra plastpåsar. I stället blir de dödsfällor för djur som fastnar i dem eller äter dem.

Världens bildbyråer har bevisen. Plastpåsar dödar djur. Inte äckliga insekter eller läskiga ormar. Utan gulliga djur.

Sköldpaddor misstar kassarna för maneter, äter upp dem – och svälter till döds när påsarna blir en propp i svalg och tarm.

Fåglar trasslar in sig i de genomskinliga helvetena – och kommer inte levande ut.

I en vitval som sköljdes upp vid Frankrikes Atlantkust fanns 800 kilo plastrester. Ingen obducent behövdes för att utreda dödsorsaken.

Evig livstid

Plastkassar tillverkas av polyester och polyeten vars råvara är olja. Deras livstid är evig. I en brittisk kampanj, Banish the bags (bannlys plastpåsarna), hävdas att om plastpåsen funnits när Vilhelm Erövraren intog England 1066 hade man än i dag hittat kassar i utgrävningar av gravar och boplatser.

Det finns alltså goda skäl att överge plastkassen som dessutom orsakar utsläpp av koldioxid, både när de tillverkas och förbränns.

En miljon per minut

Två svenska livsmedelskedjor har tagit sitt ansvar. De erbjuder alternativ till den traditionella kassen. Ica säljer en som delvis tillverkas av stärkelse från majs och sockerbetor. På Coop är det komposterbara alternativet gjort av majsstärkelse och polyester.

Världens konsumtion av plastkassar är en miljon per minut. I Sverige gör vi av med 720 miljoner kassar om året.

Med alternativkassen skonas djuren. Färre flytande påsar på villovägar frestar de stora havssköldpaddorna eftersom kassarna bryts ner till ingenting efter ett halvår.

Men att gå över till djurvänliga kassar är varken helt enkelt eller helt ekologiskt.

Klarade inte bilresan

På Coop kostar en vanlig platskasse 1,50, det djurvänliga alternativet två kronor. På Ica är prissättningen fri men de flesta handlare tar en krona mer för ekokassen.

Den djurvänliga kassen har sämre hållbarhet. I går lastade jag i fyra stora flaskor mineralvatten, en ananas och en purjolök i en vanlig kasse från Ica och i en ekokasse.

Alternativkassen klarade inte ens bilresan från affären. Ett handtag hade gått av och det var hål på påsen. Nästa klarade promenaden sista biten – men med ett stort hål i sidan. Den traditionella kassen hade inte ens en skrynkla.

Alternativkassen är inte ens särskilt grön. Tillverkning och förbränning minskar bara utsläppen av koldioxid med mellan 20 och 30 procent.

Men den är snäll mot djuren. Och det gillar vi. Eller hur?

lena mellin