Unikt svenskt designmode

Här är bästa klapparna

Foto: OSCAR FALK/LUNDLUND, Mo´Cycle,

Vad ska du ge till en stilikon? Svenska Moderådets Helena Mellström tipsar om coolaste klappen under granen.

Foto: Mo´Cycle
Mo´Cycle har både en onlineshop och en nyöppnad butik på Bergsundsgatan 12.

Har du en glamourgirl eller modellpojke i familjen? En väninna som har allt? Eller vill du höja stilnivån på pojkvännen några snäpp? Svenska Moderådets marknadschef Helena Mellström har koll på det allra senaste inom svenskt mode.

– Alla julklappstips är likadana, jag tycker att man ska ge bort en klapp från något inte så känt designföretag. Moderådet har ett projekt som heter Rookies, där vi försöker stödja mindre modeföretag.

Skippa de stora klädkedjorna, stöd mångfalden, och få den mest inbitna modefantasten att dra efter andan vid julklappsutdelningen.

Unik klapp till unik individ

Mori & Mimosa är en Stockholmsbaserad duo som består av modedesignern Christina Wemming och juveleraren Sara Engberg. De har en nyöppnad liten charmig butik på Högalidgsgatan på söder i Stockholm, men har återförsäljare både på webben och i stora modestäder som Paris, Rom och Tokyo. De tillverkar sina kläder och smycken i små unika serier med namn som ”Hawaiian Mirage” och ”Morticia”.

– Mori & Mimosa är attityd, säger Helena Mellström. Deras plagg är lite galna och accessoarerna sticker ut i mängden. De kräver något av bäraren. Till en modeintresserad tjej är något från Mori & Mimosa en självklar hit.

Tuffa grabbar

Mode förknippas ofta med tjejer, men det finns minst lika mycket på killsidan. Helena Mellströms bästa tips för den modemedvetne killen är svenska streetmärket Mo´Cycle. De blev nominerade till Svenska Moderådets svenska designrookie 2008. Såhär säger Mo´Cycle om sitt koncept: ”the previous generation was called cowboys and had horses - the new generation is called riders and have motorcycles”. Gör en riktig hårding av din kille med en mjuk klapp från Mo´Cycle.

– Hos dem kan du hitta supersnygga jeans. Det är ett nytt och nyfiket märke för män med attityd, säger Helena Mellström.

Mo´Cycle har både en onlineshop och en nyöppnad butik på Bergsundsgatan 12 vid Hornstull i Stockholm.

Miljömedvetenhet

Andra trender i modet just nu är kvalitet och material. Lita på att den modemedvetne har full koll på fusk och äkta, syntet eller naturmaterial.

– Nu pratas det inte lika mycket om ekologiska kläder som det gjorde för ett tag sedan, berättar Helena Mellström. Det har nästan blivit självklart att plaggen är naturliga och ekologiska eftersom det är de materialen som är de bästa. Ekologi och bra kärnvärden är viktigt.

Modevärlden har verkligen anammat klimattrenden. Ekologi och närproduktion har blivit synonymt med bra kvalitet.

– Ett intressant märke är fräscha lund+berg. Det är designern Ebba Lundbergs märke. Hon gör skräddade damkläder i superfina material för en luxuös look. Och då är det inte lyx som hos till exempel hos Gucci. Utgångspunkten är framförallt ekologiska värderingar, bra kvalitet och passform och plagg som fokuserar på midjan, säger Helena Mellström.

Lund+bergs kläder säljs i Stockholm och Malmö samt online.

Investera i kvalitet

Vill du slå på stort till flickvännen, väninnan eller dottern som gillar skräddad kvalitet och älskar romantik finns det ett ungt svenskt märke framför andra. Det är modellen Karin Säbys egen design som hon säljer under namnet Säby.

– Kläderna från Karin Säby är en liten investering. Det är mycket kappor och kavajer som inte är så trendberoende, tipsar Helena Mellström. Säby har fin kvalitet och det känns verkligen som något speciellt när man bär hennes kläder.

Vad ska man köpa till lite äldre modeintresserade damer och herrar?

– Till damer har jag helt snöat in på riktigt vackra sidenscarfs, säger Helena Mellström snabbt. Köp en riktigt tjusig som hon ska ha stramt knuten runt halsen. Tänk Audrey Hepburn!

En vacker och moderiktig sidenscarf i diskret gråskala gör svenske designern Martin Bergström.

– För de äldre männen skulle jag ge bort upplevelser och inspiration istället, säger Helena Mellström. Ge bort en kulturupplevelse, till exempel ett besök på Moderna museets Los Angeles-utställning. Ta med honom dit och låt honom själv välja något i museets intressanta butik. Där säljs accessoarer från utvalda svenska designers – det allra senaste.

Kolla kollektionerna och shoppa online – här hittar du de unika svenska märkena:

Mori & Mimosa: www.morimimosa.com

Mo´Cykle: www.mocyclejeans.com

lund+berg: www.lundplusberg.com

Säby: www.saby.nu

Martin Bergström: www.martinbergstrom.com

Fhonetics: www.fhonetics.com

Tina Olsson: www.tinaolsson.se

Uniforms for the dedicated: www.uniformsforthededicated.com

Moderna museet: www.modernamuseet.se

Minimedia
Lina Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2008

Jul