Witt-Brattström slår tillbaka efter kritiken: Finns inga helgon

Konstnären Marianne Lindberg De Geer riktar hård kritik mot författaren Ebba Witt-Brattström för att ha ”utnyttjat feminismen i karriären” och inte agerat under sitt äktenskap med akademiledamoten Horace Engdahl.

– Lindberg de Geer kan inte veta vad jag gjorde, eftersom hon inte var närvarande i vårt hem under åren 1997-2013, svarar Witt-Brattström.

Efter den senaste tidens turbulens kring Svenska Akademien och dess kopplingar till den så kallade Kulturprofilen har ledamoten Horace Engdahl fått utstå hård kritik.

En av de hårdaste kritikerna har varit hans ex-hustru, författaren och professorn Ebba Witt-Brattström, som vid flera tillfällen skrivit om hur det har varit att vara gift med en Akademiledamot – senast i Expressen Kultur.

I ett öppet brev publicerat på Aftonbladet Kultur går nu konstnären Marianne Lindberg De Geer hårt åt Witt-Brattström – som hon menar inte är trovärdig som feminist.

”När jag nu läser dina uppkastningar visavi din exmake, så känner jag bara förakt. Du visar med all önskvärd tydlighet att du inte kan se din roll i den här charaden, som tyvärr nått parodiska höjder”, skriver Lindberg De Geer.

”I min värld har du bara utnyttjat feminismen som karriärväg.”

”Gjorde vad jag kunde”

Men enligt Ebba Witt-Brattström är kritiken felaktig då hon menar att hon alltid kritiserat Akademien öppet – både före och efter Engdahls inträde.

– Lindberg De Geer kan inte veta vad jag gjorde, eftersom hon inte var närvarande i vårt hem under åren 1997-2013, då jag ofta bråkade om Akademiens samarbete med Kulturprofilen.

– Men jag visste dock inget om våldtäkterna, säger Witt-Brattström.

Lindberg De Geer skriver att du som feminist är ”medskyldig” och att du gjort feminismen ”en björntjänst” – vad tänker du kring det?

– Vi är alla mer eller mindre medskyldiga, eftersom vi lever i ett patriarkalt samhälle som uppvärderar pojkar och män på flickors och kvinnors bekostnad. Jag har gjort vad jag kunnat, även om jag säkert borde gjort mer.

– Det finns inga helgon i vår tid, bara människor som måste försöka leva en dag i sänder.

Vad tänker du kring att du skulle ha utnyttjat feminismen i karriären?

– Det är förstås inte min åsikt. Det finns bra mycket bättre "karriärvägar". Att lyfta fram 850 stora kulturkvinnor ur kulturmännens slagskugga (projektet ”Nordisk kvinnolitteraturhistoria”, reds. anm.) är inget man lägger tio år av sitt liv på, om man inte är feminist, säger Ebba Witt-Brattström.

Publisert:

LÄS VIDARE