Kungliga klädkoder: ”Stor hatt alltid en dålig idé”

avJosefine Holmqvist

Storbritannien laddar för ännu ett kungligt bröllop – just nu gifter sig prins Harry och Meghan Markle i kapellet i slottet Windsor.

På plats finns celebriteter, andra kungligheter, samt 2 640 personer från allmänheten som bjudits in – och samtliga gäster har regler och klädkoder att förhålla sig till.

– Man får inte ha en för stor hatt. Det finns alltid de som inte tänker igenom detta, men en stor hatt är alltid en dålig idé, säger brittiska modekritikern, Colin McDowell.

Med en karriär bakom sig som spänner över tre årtionden vet den brittiska modekritikern Colin McDowell en hel del om klädkoderna inom den kungliga världen.

Så pass mycket att han faktiskt skrev en bok om ämnet: ”100 years of Royal Style”. I en intervju med CNN berättar han att han noggrant följt förberedelserna inför prins Harry och Meghan Markles bröllop.

– Jag är väldigt intresserad av detta bröllop eftersom det bryter mot alla tidigare regler, säger Colin McDowell.

Han tror att bröllopet kommer bli väldigt informellt – men utan att det går till överdrift. Kungliga bröllop är bundna till specifika klädkoder och traditioner.

– Allt handlar om utseende, säger modekritikern.

1 av 6 | Foto: REX/Shutterstock / Rex Features
George och Amal Clooney

”Enkelhet är regeln”

Enligt Colin McDowell kommer bröllopsgästerna att ”klä sig på ett korrekt sätt”. Då modetrender kommer och går kan det vara svårt avgöra vad som är inne just nu, men han är säker på att kvinnliga gäster kommer ha på sig hattar och klackskor, enligt traditionen – men tror att vissa män kommer våga sig på sneakers i stället för finskor.

För samtliga som deltar under bröllopsdagen har han framför allt ett råd: ”Enkelhet är regeln”.

– Det är så enkelt att klä upp sig som man. Kläderna för män är i princip likadana, och det vanligaste är ju en mörk kostym. En vit kostym är ett misstag som en man bara begår en gång i sitt liv, säger modeexperten.

– Jag tror att kvinnor kommer att bära hattar och klackskor, enligt tradition. Men man får inte ha för stora hattar. Det finns alltid de som inte tänker igenom detta, men en stor hatt är alltid en dålig idé.

Att göra och inte göra

1) Visa upp din hatt. Att ha hatt till fina tillställningar har blivit allt ovanligare, framför allt bland den yngre generationen, men denna tradition lever kvar i samband med kungliga events.

2) Visa inte för mycket hud. Gäster ska klä sig med måttlighet, och ska inte visa upp för mycket hud, vare sig det gäller axlar, ben eller byst. Gör man det anses det vara respektlöst, bland annat mot drottningen.

3) Fråga inte efter frukttårtan. Prins Harry och Meghan Markle har frånsagt sig en tradition: Frukttårtan. Detta skriver The Week.

4) Ta inte selfies. Förmodligen kommer inte mobiltelefoner vara tillåtna under ceremonin, men oavsett anses det oartigt att publicera bilder på sig själv innan bröllopsparet hunnit göra detta.