Raseriet mot Göteborgsvarvet – efter köttbeskedet

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

”Om du väljer att äta kött, ta av dig din funktionärströja” det var beskedet från Göteborgsvarvet till sina funktionärer. Detta har fått bland annat fått Lantbrukarnas Riksförbunds ordförande att rasa.

”All mat som serveras till funktionär är lakto-ovo-vegetarisk. Detta är en del av vår hållbarhetscertifiering. Om du väljer att äta kött, ta av dig din funktionärströja”, så löd instruktionerna till Göteborgsvarvets 4 000 funktionärer.

Den meningen har fått flera att rasa i sociala medier. En som har reagerat är  Lantbrukarnas riksförbunds ordförande Palle Borgström.

Göteborgsvarvet missar att ett av de största hoten mot hållbarheten är igenväxta beteshagar och förlorad biologisk mångfald. Svenska nötkreatur är en förutsättning för hållbarhet. Alla borde ha rätt att välja vad de vill äta. Att utesluta de som väljer hållbart producerat svenskt kött är inget annat än populistisk mobbing”, skriver han i ett Facebookinlägg.

– Att påtvinga andra att man måste äta en viss sorts mat är inte rätt väg att gå. Det här med hållbarhet är lite mer komplext än så. Jag sätter mig gärna ner med ansvariga för Göteborgsvarvet och tar en diskussion om detta, säger han till Expressen.

”Så vi jobbar”

Bo Edsberger är general för Göteborgsvarvet. Han berättar att de inledde ett miljöarbete för många år sedan och har certifierat sig som ett hållbart evenemang där de satsar på social hållbarhet, ekonomisk och miljö. Och vad de äter är en del av det arbetet.

– Vi har valt att äta vegetariskt, Det gör vår organisation hela året när arbetsgivaren står för bjudningen. Det är helt enkelt så vi jobbar. Under evenemanget erbjuds funktionärerna gratis vegetarisk mat.

Förra året fick de en anmärkning av företaget som utfärdar certifieringen.

– Då hade det suttit funktionärer på barer och druckit öl och ätit kött. Och då blir det att man uppfattar att de är i tjänst, säger han och fortsätter:

– Vad gäller alkohol gäller det nolltolerans när man är i tjänst. Ska man dricka alkohol efter loppet ska man ta av sig tröjan. Vi har vissa policys helt enkelt, vill man äta äta kött får man ta av sig tröjan med. Det är Göteborgsvarvets varumärke det handlar om. Man kan tycka att formuleringen är olycklig men vi träffar och pratar med funktionärerna. Vi vill vara ett hållbart evenemang och vi känner oss helt trygga med certifiering och den policy vi har valt att jobba efter.

Så det rör sig inte om ”populistisk mobbning”?

– Jag vet inte hur de uppfattar oss, det får de stå för. Men vi står för hur vi jobbar och vi är ett hållbart evenemang och jobbar med det vi kan påverka. Det vill säga til exempel maten och ressättet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN