Skatteverket

Man får inte heta Lucifer: ”Väcker anstöt”

Av: 

Josefine Holmqvist

Wilma Eliasson

NYHETER

En man från Jönköpings län ville byta sitt förnamn till Lucifer – men fick avslag på sin ansökan.

Enligt Skatteverket är inte namnet lämpligt, och kan väcka anstöt, trots att flera personer i Sverige heter det i dag.

En man som är boende i Nässjö kommun i Jönköpings län ville ändra sitt förnamn till Lucifer, men fick avslag. Skatteverket i Nässjö, som mottog mannens ansökan, menar att namnet är olämpligt samt kan väcka anstöt. Ändå finns enligt Skatteverket 121 personer i Sverige som heter just Lucifer.

Enligt personnamnslagen får personer i Sverige endast ha förnamn som inte kan leda till obehag för den som bär namnet, förarga andra eller som av andra anledningar är olämpliga.

Ansågs kunna uppröra

Lucifer ansågs av Skatteverket vara ett olämpligt namn som kan uppröra andra personer, och därför avvisar de mannens namnbyte.

Namnet Lucifer betyder ljusbärare eller ljusbringare på latin, men inom den stora delar av den kristna tron har namnet även associerats med djävulen.

På senare år har namnlagspraxisen lindrats. I RÅ 2009 ref 55 beslöt regeringsrätten att i två olika fall godkänna namnen Q och A-C samt att i ett tredje fall tillåta en person lägga namnet Madeleine till sitt tidigare namn Jan-Olov.

I domskälen uttalade regeringsrätten att valet av förnamn är en så personlig angelägenhet att en omfattande valfrihet måste tillerkännas den enskilde, särskilt då denne är vuxen. Staten ska inte kunna gå in hur som helst och säga att ett förnamn är stötande eller olämpligt som förnamn, om en vuxen människa själv känner att hen vill ta namnet.

Delade meningar om vad man ska få heta

När vi frågar folk på stan råder det delade meningar om huruvida man ska få heta Lucifer eller inte.

–Jag tycker det är mycket olämpligt att döpa sitt barn till Lucifer. Enligt vår kristna tro och bibeln så är Lucifer namnet på den ängel som sedan blev upprorisk och kastades ut ur himlen och som idag förför och förvirrar hela världen.

Men om man verkligen vill heta Lucifer?

– Människor kan vilja saker som är direkt skadliga, en människa som säger sig vilja heta Lucifer bör rådgöra med sina föräldrar eller någon annan först.

Andra vi träffar har en mer positiv inställning till namnet. Sara Nasaji, 32 år, kan inte förstå hur Skatteverket kan neka någon att heta Lucifer.

– Jag heter Sara, många andra heter Sara, det spelar väl ingen roll att det är samma namn som förknippas med djävulen?

– Jag tycker det är ett fint namn, tillägger hon.

Kan du se några problem för ett barn som växer upp med namnet Lucifer?

– Så länge du tror på dig själv så går väl allt bra? Då spelar det väl ingen roll vad du heter.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Skatteverket

ÄMNEN I ARTIKELN

Skatteverket

Nässjö

Jönköpings län