Amerikan på konsulat i Kina sjuk efter mystiska ljudupplevelser

avKerstin Nilsson

En amerikan på ett konsulat i Kina har drabbats av ”onormala känslor av ljud och tryck” och nu varnar USA sin personal i Kina:

– Var uppmärksam på onormala ljud.

Förra året drabbades 24 amerikanska diplomater på Kuba – de fick hörselskador, yrsel och minnesförlust efter att ha plågats av mystiska ljud.

USA gick på onsdagen ut med en hälsovarning efter att en anställd, stationerad i södra Kina drabbats av, som man beskriver det, ”onormala känslor av ljud och tryck”, som tyder på en mild hjärnskada.

Den anställde, som jobbade på amerikanska konsulatet i staden Guangzhou, har sedan slutet av förra året och med april i år, rapporterat om en rad fysiska symptom, skriver CNN.

Personen har nu skickats hem till USA för undersökning.

Foto: Vincent Thian, AP, TT
En kinesisk polisman på vakt vid entrén till USA:s ambassad i Peking. 

Drabbats av hjärnskada

Förra veckan fick amerikanska ambassaden i Peking besked om att resultaten av undersökningen visade en mild traumatisk hjärnskada.

Enligt ambassadens talesperson, Jinnie Lee, utreds nu händelsen både av amerikanska och kinesiska myndigheter.

– Vi vet i nuläget inte vad som har orsakat de rapporterade symptomen och vi känner inte till några liknande incidenter i Kina, varken inom eller utanför den diplomatiska kretsen, säger man i ett uttalande, enligt BBC.

– Den amerikanska regeringen tar dessa rapporter på allvar och har informerat sin officiella personal i Kina om denna händelse".

På ambassadens hemsida varnar man nu för mystiska ljudupplevelser:

"Om du upplever några ovanliga akuta hörsel- eller sensoriska fenomen i samband med ovanliga eller genomträngande ljud, försök inte att lokalisera källan. Flytta dig i stället till en plats där ljuden inte finns."

Yrsel och minneförlust

Incidenten i Kina påminner mycket om det som drabbade 24 amerikanska diplomater och deras familjer och tio kanadensiska diplomater på Kuba förra året.

USA:s utrikeminister bekräftade under onsdagen också likheterna i ett uttalande i den amerikanska kongressen:

– De medicinska indikationerna är väldigt lika och stämmer helt överens med de medicinska indikationer som drabbade amerikaner som arbetade på Kuba, säger Mike Pompeo.

– Vi arbetar med att lista ut vad som hände både i Havanna och nu i Kina.

Diplomaterna på ambassaderna i Havanna insjuknande mystiskt, med svår huvudvärk, yrsel och nedsatt hörsel, i vissa fall med bestående skador.

Andra symptom var balanssvårigheter, minnesförlust, koncentrationssvårigheter, illamående, näsblod, svullen hjärna och smärre hjärnskador.

Ett oförklarligt och udda symptom var att flera av de drabbade förlorade förmågan att minnas vissa speciella ord, oklart vilka.

De drabbade ska, framför allt nattetid, ha hört gnisslande och skrällande ljud och känt vidrationer.

När de flyttade sig, exempelvis ur sängen, upphörde ljudet.

Fortfarande ett mysterium

De mystiska fenomenen, som började i november 2016, mitt under den pågående presidentvalskampanjen, uppdagades i början av förra året och ledde till en ny kris i relationen mellan Kuba och USA.

Vad som drabbade diplomaterna i Havanna är fortfarande ett mysterium.

Fortfarande vet man inte om det, som man först trodde, rör sig om någon form av ljudvågsattacker eller om ljuden är något som uppkommit av det okända som orsakat skadorna.

Enligt USA:s utrikesminister är medicinsk personal nu på väg till Kina.

USA har inte riktat någon kritik mot Kina eller anklagat myndigheterna där, för det som nu inträffat i Guangzhou.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

USA

Havanna