Hungrig isbjörn bröt upp dörr på Svalbard

avTT

Foto: Nick Cobbing / Norsk Polarinstitutt
Efter sin flykt från matförrådet rapporteras björnen ha hoppat i vattnet och simmat iväg. På bilden en annan isbjörn på Svalbard. Arkivbild.

En isbjörn med aptit för äventyr – och choklad – har tagit sig in i en byggnad som tillhör ett hotell på Svalbard. Björnen hindrades inte av att matförrådet var låst, utan bröt helt sonika upp rullporten.

Inbrottet skedde under natten mot söndagen och björnen stannade kvar i byggnaden ända in på morgonkvisten – då ljudet av en helikopter skrämde den att fly ut genom ett fönster.

– När jag såg att porten var uppbruten, var det första jag kände irritation. Vi hade nyligen fått en ny port eftersom den förra också blev förstörd av en isbjörn, säger tillsynschefen Malin Stark till Svalbardposten.

Hon berättar att flera säckar med matavfall var öppnade och vinflaskor krossade när hon tittade in, och på bilder som Svalbardposten publicerat syns hur björnen röjt runt i förrådet. Den tycks dock enbart ha ätit matavfall – samt en påse choklad, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Till vardags är isbjörnar köttätare, födan består främst av olika typer av sälar, andra smådjur och fågelägg.

Hotellet Isfjord Radio har för närvarande nio gäster och fem anställda. Ingen tycks ha varit utsatt för fara i samband med den relativt stora hanbjörnens inbrott, uppger en hotellrepresentant.