Roland, 73, ändrar sig inte trots SD-flörten

avSusanna Nygren

NYHETER

73-årige Roland Petterson har röstat socialdemokratiskt i över 40 år men svängde till Sverigedemokraterna under förra valet. Han är besviken efter Socialdemokraternas öppna möte i Helsingborg.

– Jag ville höra lite mer om hur de ska vara restriktiva i migrationspolitiken. Det var egentligen den biten jag ville höra lite mer av, sa han efteråt.

Trots att han gillar mycket av Socialdemokraternas politik tror han inte att det blir en röd röst i höst.

Omkring 170 personer dök upp till Socialdemokraternas öppna möte i Helsingborg. En av dem,73-årige Roland Pettersson, lyssnade uppmärksamt men applåderade inte. 

Roland Pettersson är precis ur den målgrupp som Socialdemokraterna gjort klart att de ville träffa. Från 18 års ålder fram till fyllda 70 röstade han på Socialdemokraterna. Men vid valet 2014 tog det stopp.

1 av 3 | Foto: Krister Hansson
Roland Pettersson, 73: ”Jag är orolig för mina barn och barnbarn”

– Förra valet röstade jag på Jimmie Åkesson i riksdagsvalet och socialdemokraterna i landsting och kommun, säger Roland Pettersson.

Inte nöjd med integrationspolitiken

Han tycker att Socialdemokraternas politik är bra på många plan men är inte nöjd med hur de har skött integrationspolitiken

– Får inte ungdomar arbete så är det kanske inte så konstigt att brottsligheten ökar. Då tänker jag på mig själv – hade jag inte fått arbeta något när jag var 14 - 15 år så kanske jag inte hade blivit så snäll. Så det viktigaste är att de får jobb, säger Roland Petersson.

Du röstade både på Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna vid förra valet. Hur känner du nu efter att ha lyssnat på Löfven och Andersson?

– Jag kommer rösta på SD till riksdagsvalet. Kanske väljer jag Trygghetspartiet i kommunalvalet.

”Bra strategi”

22-årige Basem Agha röstade på Miljöpartiet 2014. Han tycker att det var ett smart drag av Socialdemokraterna att ha ett möte där man bjuder in SD-sympatisörer.  

– Det var en bra strategi. Det är ingen idé att göra som Donald Trump – att bara tala för sina egna.

Vad skulle få dig att rösta på Socialdemokraterna?

 – Det är ett för stort parti. Det är folk åt höger och vänster. Jag vill rösta på ett mindre parti som inte förändrar vad de tycker och där det inte blir så mycket inre stridigheter, säger Basem Agha.  

Mötet hölls i skolan på Elineberg, ett område där SD gick fram starkt förra valet medan S backade. Den lokala partiföreningen har försökt nå oliktänkande genom att knackat dörr och delat ut flygblad med information om mötet. 

”Minst en ville bli medlem”

Anders Svärd (S), valledare Helsingborg tycker att mötet blev en framgång. Han uppskattar att 80 procent av åhörarna inte var partimedlemmar.

– Minst en person kom fram och ville bli medlem efteråt. Sedan har några hört av sig på mejl, säger han.

Det fanns plats för 200 personer men aulan var inte full när Stefan Löfven gick upp på scen. Ett trettiotal stolar gapade tomma. Patrik Niva, 51 år, hade fått ett flygblad men valde att stanna hemma.

– Jag har tappat förtroendet för dem. Är man ett arbetarparti ska man stå för det. De tänker mest på sig själva och har höga löner medan en knegare knappt har så han klarar sig, säger Patrik Niva.

Han röstade blankt förra valet och kommer fortsätta med det.

– Jag har tröttnat på att politiker bara kastar paj på varandra istället för att göra något konkret. SD är inget alternativ för mig. De har också gjort saker som inte är så bra.

Viktigaste frågorna inför valet 2018 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM