Eric, 44, opererades akut – uppmanades ta tåget hem till Tibro

Foto: privat

avMiriam Bratt

NYHETER

Under en jobbresa i Malmö blev Tibrobon Eric Verdonck, 44, akut sjuk och fick opereras.

Men när han skrevs ut uppmanades han ordna egen transport för att ta sig hem.

– Läkaren sa till honom att det är okej om han tar tåg. Han kan stå upp och blir det riktigt illa kan han lägga sig på golvet mellan sätena, berättar Erics fru Hanna-Maria Verdonck Pihlström.

När 44-åriga Eric Verdonck från Tibro var på jobbresa i Malmö kände han plötsligt akuta magsmärtor måndagen den 6 augusti. Han åkte direkt till Skånes universitetssjukhus, Sus, och fick då höra från läkarna att det förmodligen handlade om gallsten.

Han skickades tillbaka till hotellet, men under natten blev smärtorna bara värre. På morgonen blev det ohållbart och Eric återvände till sjukhuset.

Opererades akut

Bara några timmar senare opererades han akut för tarmvred och läkarna tog bort en meter tunntarm och en decimeter tjocktarm, skriver SVT Skåne.

Under den kommande veckan fick Eric vila upp sig och ta emot besök från sin fru och dotter. Men onsdagen en vecka senare togs beslutet att Eric skulle skrivas ut och åka hem.

Erics fru Hanna-Maria Verdonck Pihlström, 44, fick då på förmiddagen flera oroliga samtal från sin make på sjukhuset.

– Jag fick reda på att han inte skulle få vara kvar på sjukhuset längre utan att han skulle ut direkt, säger Hanna-Maria.

Eftersom Eric fort blev av med sin säng på sjukhuset och behövde någonstans att ta vägen blev det viktigt att snabbt reda ut hur sjuktransporten skulle se ut. Det var Erics hemlandsting, Västra Götaland, som skulle bekosta resan och Eric behövde få ligga ned på grund av magoperationen.

Foto: privat

När landstinget sett över läget bestämde de sig för att de ville flyga hem Eric. De menade nämligen att det skulle bli det billigaste alternativet.

Men det beslutet tyckte inte den ansvarige läkaren på sjukhuset lät rimligt. Hen menade att det inte var medicinskt motiverat med flyg, utan att Eric i stället kunde ta taxi, buss eller tåg.

Det var där det tog stopp.

– Läkaren sa till honom att det är okej om han tar tåg. Han kan stå upp och blir det riktigt illa kan han lägga sig på golvet mellan sätena, berättar Hanna-Maria.

”Han hade fruktansvärt ont”

Anledningen till att läkaren pratade om att Eric skulle stå eller ligga ner var att han hade svårt att sitta ner. Men att sitta ner var just vad han tvingades göra under de timmar som gick åt till att planera hans sjuktransport.

– Under tiden fick han sitta på en soffa i besöksrummet där han stöttade upp med stolar så att han kunde ligga så plant som det bara var möjligt. Han kunde liksom inte klämma ihop magen efter operationen. Han hade fruktansvärt ont där.

Till slut, efter flera timmar av samtal, ringde Hanna-Maria till makens arbetsplats som erbjöd sig att bekosta Erics transport. Det var också så han till slut kom hem och äntligen fick lägga sig ner.

När Aftonbladets reporter pratar med Hanna-Maria har Eric varit hemma i fyra dagar och börjar sakta men säkert må bättre. Men familjen är fortfarande tagna över hur svårt det var att få hem Eric efter den dramatiska vändningen på hans jobbresa.

– Jag förstår inte hur sådant byråkratiskt kaos kan få utbryta. Jag tror att det blev en prestigefråga mellan regionerna, säger Hanna-Maria.

Chefläkare: ”Framför mina största beklaganden”

När P4 Skaraborg pratar med Sven Karlsson som är chefläkare på Sus säger han att han inte kan kommentera det enskilda fallet. Däremot förklarar han att reglerna kring sjuktransport ser olika ut i olika delar av landet.

– De regler som finns i region Skåne är att det alltid är avlämnande läkare som har det medicinska ansvaret för patienten under transporten och därför också vilken typ av transport man ska välja.

Han beklagar dock den situation som Eric och hans familj hamnat i:

– Jag kan bara framföra mina största beklaganden för att de hamnat i en situation där de upplever det på detta viset och uppmana dem att lämna in klagomål enligt det regelverk som finns så att vi kan utreda detta på ett sådant sätt att det blir belyst.