Svampexpert: Bästa tiden är nu

TT

Publicerad 2018-08-27

Än är hoppet inte ute om en god svampsäsong.

Läget för svampsäsongen såg tidigare mörkt ut efter den långa och varma sommaren – men med regnet kom hoppet tillbaka.

– Nu är den bästa tiden att ge sig ut, säger svampexperten Michael Krikorev.

Nu har svampplockningen kommit igång rejält på flera håll, samtidigt som det dock fortfarande är nästan helt svamptomt på andra ställen, berättar Michael Krikorev.

– På östra sidan av Gotland där jag bor finns nästan ingen svamp för vi fick inget regn, men en mil härifrån kom det 100 millimeter för några veckor sedan.

Håll koll på regn

De lokala variationerna är alltså stora och inte alltid helt lätta att ha koll på. Krikorevs tips är att följa SMHI:s nederbördskartor och sedan ger sig ut en vecka eller två efter att regnet har fallit. Det finns också svampgrupper på Facebook där medlemmarna tipsar varandra om fyndplatser.

Vissa arter har dock varit bättre på att stå emot torkan.

– Karljohan verkar gilla torra och varma somrar följt av regn i augusti. Den har verkligen exploderat på många håll och vissa platser har man kunnat plocka kilovis.

Svårt för kantarellen

För kantarellen, som trivs bäst vid regniga somrar, är läget dystrare.

– Det ser inte ut att bli något jättebra kantarellår. Men de finns, om man letar på rätt ställen.

Nu hoppas entusiasterna på regn och svaga vindar den kommande tiden. Svamptillgången påverkas inte bara av värme, utan även av blåst eftersom kraftiga vindar torkar ut markerna. Dåligt väder kan alltså fortfarande sätta stopp för säsongen, men Krikorev är försiktigt optimistisk:

– De kommande veckorna gäller det att passa på.