Nu svarar Kulturprofilen Sara Danius: ”Har aldrig lagt mig i Akademiens arbete”

Uppdaterad 2018-10-01 | Publicerad 2018-08-19

I ”Sommar” i P1 berättade Sara Danius att Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, mejlade och bad om hennes meritförteckning – innan hon blev invald i Svenska Akademien.

Nu svarar Jean-Claude Arnault:

– Jag förnekar bestämt att jag skulle ha försökt påverka invalet av Sara Danius i Svenska Akademien, säger han via sin advokat till SVT.

I går gav Sara Danius i sin version av krisen och stridigheterna i och kring Svenska Akademien i sitt sommarprogram.

Bland annat berättade hon att hon vårvintern 2013 två gånger fick mejl från den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, där han bad om hennes meritförteckning för att visa sin hustru, akademiledamoten Katarina Frostenson.

”Det finns vittnen”

Första gången svarade hon inte – andra gången skickade hon sin meritförteckning, även om hon själv inte för ett ögonblick kunde tro att hon skulle erbjudas en stol i Akademien.

– Tre veckor senare, torsdagen den 7 mars 2013, fick jag ett telefonsamtal från den ständige sekreteraren, Peter Englund. Han önskade veta om jag vill bli ledamot av svenska Akademien. Kanske låter det otroligt, men jag blev lika glad som överraskad, sa Sara Danius.

– Eftersom den så kallade rest-Akademien har förtigit att det finns vittnen till sekretessbrotten även inom Akademien berättar jag det nu.

Jean-Claude Arnault förnekar nu, via sin advokat, att han skulle ha känt till att Sara Danius var på väg att väljas in i Akademien och att han skulle ha blandat sig i Svenska Akademiens arbete.

– Jag vill framhålla att jag aldrig någonsin lagt mig i Akademiens angelägenheter. Som konstnärlig ledare för kulturverksamheten Forum, där Sara Danius medverkat många gånger, har jag haft intresse av att få kunskap om vad hon åstadkommit – där och ingen annanstans, säger Jean-Claude Arnault till SVT.

”Kampanj av smutskastning”

Han ser det bara som ”ytterligare ett led i den kampanj av smutskastning” som pågår mot hans person – och anklagar Sveriges Radio för att medverka till att sprida lögner.

I Sommar berättade dock Sara Danius att hon har kvar mejlkorrespendensen mellan henne och Jean-Claude Arnault

Enligt Peter Englund råder det heller inga tvivel om Jean-Claude Arnaults inblandning i det här fallet.

– Det finns mejl som bevisar det, skriver han i ett mejl till SVT.