Tog strypgrepp på polisen – träffades av fyra skott

Av: Anders Johansson, Hans Österman, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

En man sköts till döds av polisen under natten mot lördag i Linköping.

Enligt Aftonbladets uppgifter sköt polisen i nödvärn efter att gärningsmannen tagit strypgrepp på honom.

Trots två skott i benen släppte gärningsmannen inte greppet och polisen sköt ytterligare två skott mot honom.

Nu utreder särskilda åklagarkammaren som brukligt om något tjänstefel har begåtts.

Det var i samband med att en polispatrull jagade efter några misstänkta rånare vid en badplats i Linköping som en våldsam situation sedan uppstod. Strax efter klockan tre natten mot lördag jagade en patrull efter gärningsmän som misstänks ha rånat personer på värdesaker och kläder.

– Sen har gärningsmännen försvunnit från brottsplatsen. Så vi har en patrull som får syn på de här gärningsmännen som man ska försöka få tag i när den ena polismannen blir attackerad, sa vakthavande befäl Tor Sevelius till Aftonbladet under lördagsmorgonen.

Poliserna kom ifrån varandra och en av polismännen hamnade i en hotfull situation med en av de misstänkta rånarna, en man i 20-årsåldern.

1 av 3 | Foto: Ulf Wigh

Sköt två skott mot benen

Enligt Aftonbladets uppgifter ska polisen använt både batong och pepparsprej på mannen innan gärningsmannen tog strypgrep på polisen bakifrån med sin arm. För att avbryta våldet drog polisen sitt vapen och sköt ett skott i underbenet och ytterligare ett i låret.

Trots detta släpper gärningsmannen inte strypgreppet, polismannen riktar då vapnet över sin egen axel och träffar gärningsmannen i axeln, enligt Aftonbladets uppgifter. När inte heller det hjälper skjuter polismannen en gång till och träffar mannen i ansiktet. Det skottet blir dödande, enligt Aftonbladets källor.

Både gärningsmannen och polisen fördes till sjukhus för vård. Den skottskadade mannen konstaterades senare död. Han har identifierats och hans anhöriga har underrättats om beskedet.

Från polisens håll har man i nuläget inget mer att säga om händelseförloppet utan hänvisar till särskilda åklagarkammaren.

– Det finns inget mer att säga än att polisen är hemma från sjukhuset. Övriga frågor får åklagaren svara på, säger Lars Byström, presstalesperson hos polisen.

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning för att utröna om polisen begått något tjänstefel, uppger åklagarmyndighetens presstjänst. Med tanke på att ärendet är så pass färskt yttrar sig inte åklagaren om fallet ännu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN