Vilhelmina

KD-politiker riskerar att uteslutas efter uttalande om islamister

Av: 

Cornelia Mikaelsson

Wilma Eliasson

NYHETER

Kristdemokraternas gruppledare i Vilhelmina, Göran Jonzon, riskerar att uteslutas från partiet efter en rad uttalanden på Facebook.

Den lokale KD-toppen hyllar Jimmie Åkesson och skriver att metall som färdas i hög hastighet är bättre än humanitära insatser mot islamister.

– Såna uttalanden accepterar vi inte och vi tar kraftigt avstånd från det här, säger Anders Sellström, KD:s distriktsordförande i Västerbotten.

På sin privata Facebook-sida har Göran Jonzon, på andra plats på KD:s lista till kommunfullmäktige i Vilhelmina, delat en kampanj som riktar sig till flickor som utsätts för barnäktenskap.

Som svar på kampanjen skriver Göran Jonzon: ”Köp vapen till de som vill bekämpa islamism istället! Får vi bort det otyget, så löser sig det andra av sig självt. En död islamist behöver inga barnfruar.”

I kommentarsfältet tillägger han: ”Vi har väl skickat nog pengar till humanitära insatser, men slantarna verkar ju snarare hamna i fickorna hos terrorister. Det enda som biter på dessa galningar är metall som färdas i hög hastighet.”

”Mycket opassande”

Ronny Thellbro är ordförande för Kristdemokraternas lokalavdelning i Vilhelmina och känner till inläggen.

– Jag håller fullständigt med om att det är mycket opassande. Jag känner Göran och vet att han stundtals kan vara ganska ivrig. Det här är det värre som jag har sett. Det är naturligtvis ingenting som jag kan ställa mig bakom och inte heller något som partiet lokalt kan ställa sig bakom.

Kan det innebära konsekvenser för den här personen?

– Jag har varit i kontakt med Göran och förklarat att vi inte står bakom det här. Göran har förstått att det var ett rejält misstag och han ångrar sig. Jag vet att han har raderat inläggen.

När det kommer till frågan om fortsatt medlemskap berättar Ronny Thellbro att han har varit i kontakt med styrelsen och att de för samtal internt.

Vill se samarbete med SD

Vid ett flertal tillfällen påpekar Göran Jonzon att ett samarbete med SD kan vara nödvändigt.

”Den sociala oro som lett till kaos överallt där islamismen fått rejält fotfäste har nu även hittat till Europa”, skriver han i ett inlägg.

”Jag ser ingen annan rimlig utgångsväg än att bilda en majoritetsregering som klarar av att sätta stopp för våldet, om det så måste ske med hjälp av SD.”

Han hyllar dessutom följande uttalande av Jimmie Åkesson: ”Asylrätten bygger på att man söker sig till närmsta säkra landet och det gjorde ju även Jesus – han flydde ju inte till Sverige.”

Som kommentar till uttalandet skriver Göran Jonzon: ”Men å andra sidan finns heller inte listor över alla sociala bidrag Sverige erbjuder uppspikade på svenska ambassaderna i Mellanöstern när Jesus vandrade i sina sandaler utsågade ur utslitna lastbilsbäck!”

KD:s partiledning avvisar samarbete

Senast i veckan avvisade KD:s partiledning ett initiativ till samarbete med SD på lokal nivå. Detta efter att KD och SD öppnat upp för samtal i Sölvesborg.

På frågan om KD Vilhelmina kan tänka sig att samarbeta med SD svarar Ronny Thellbro:

– Det där får stå för Göran Jonzon själv. Vi är en lokalavdelning där invandring inte berör oss så mycket.

Anders Sellström är distriktsordförande för Kristdemokraterna i Västerbotten. Han känner bara till inlägget där Göran Jonzon uppmanar till våld mot islamister.

– Såna uttalanden accepterar vi inte och vi tar kraftigt avstånd från det här.

Han berättar att inlägget kommer leda till ett omprövande av Göran Jonzons medlemskap, men att den hanteringen sköts av lokalavdelningen.

– Det ligger på lokalnivå i och med han står på listan till kommunfullmäktige och inte till landsting eller riksdag, säger han.

Ber om ursäkt

Aftonbladet har sökt Göran Jonzon utan resultat. På Facebook ber han om ursäkt för sitt alltför starka ordval.

– Jag menade att det vore bättre att skicka vapen till de som vill bekämpa islamisterna. Detta är i linje med svenska riksdagens beslut att stödja militäralliansen som sett detta som den enda utvägen att få stopp på terrorn.

Han vill förtydliga att inläggen var riktade mot islamister – och inte muslimer.

– Några vill tydligen även får det till att jag skulle mena att muslimer ska bekämpas med vapenmakt, men det är en ren misstolkning, skriver han.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Vilhelmina

ÄMNEN I ARTIKELN

Vilhelmina

Sverigedemokraterna

Kristdemokraterna

Jimmie Åkesson

Valet 2018