Arg Brennan överväger dra Trump inför rätta

avTT

Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Underrättelsechefen CIA:s tidigare chef John Brennan.
Foto: Michael Holahan/AP/TT
Underrättelsechefen CIA:s tidigare chef John Brennan.

Underrättelsechefen CIA:s tidigare chef John Brennan skräder inte orden efter president Donald Trump beslut att dra in hans säkerhetsklassning. Han överväger att ta fallet till domstol.

Brennan har stöd av närmare 190 tidigare försvars- och UD-anställda, varav flera tidigare höga chefer.

– Jag har kontaktats av ett antal advokater. De har delgett mig sina tankar rörande en klagan, ett föreläggande för att förhindra honom (Trump) från att göra det här i framtiden, säger Brennan till tv-kanalen NBC.

– Om min säkerhetsklassning och mitt rykte, när jag dras i leran nu, är priset vi måste betala för att förhindra Donald Trump från att göra detta mot andra så anser jag att det är ett lågt pris.

Rysslandsutredning spelar in

I USA är det praxis att medelhöga och höga tjänstemän som genomgått en säkerhetsprövning får behålla sin säkerhetsklassning när de avslutar ett uppdrag. Detta eftersom de ofta fortsätter att arbeta som rådgivare till myndigheterna.

Men i förra veckan meddelade presidenten att han drar in säkerhetsklassningen för Brennan – och att han överväger göra detsamma med den tidigare FBI-chefen James Comey, den förre nationella underrättelsechefen James Clapper, den före detta nationella säkerhetsrådgivaren Susan Rice, den tidigare vice justitieministern Sally Yates och CIA:s före detta chef Michael Hayden.

Till tidningen The Wall Street Journal sade Trump att beslutet hade att göra med Brennans inblandning i den så kallade Rysslandsutredningen (om Moskvas påverkan av valrörelsen 2016).

– Jag kallar den för en riggad häxjakt, den är en bluff. Och dessa människor ledde den, sade presidenten till tidningen.

Många underskrifter

Beslutet ledde till skarpa protester. I förra veckan skrev ett 15-tal tidigare chefer inom CIA och Kontoret för nationell säkerhet under en skrivelse där de anklagar Trump för att agera politiskt och försöka kväsa det fria ordet. På måndagen hade ytterligare över 175 tidigare försvars- och UD-anställda, både republikaner och demokrater, skrivit under rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Brennan har flera gånger kritiserat Donald Trump skarpt. Bland annat kallade han Trumps framträdande tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors i juli för "inget mindre än förräderi".

ARTIKELN HANDLAR OM