Stockholm Pride 2018

Stockholm Pride 2018: Din guide till festen

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

Livrustkammardejting, dildoslöjd – och en superlång parad.
När Europride kommer till Stockholm kan festen bli större än någonsin.
– Jag tror att det kan bli ett rekordår i år, säger projektledare Alf Kjeller.

Den 27 juli börjar Pridefestivalen i Stockholm. Huvudstaden står i år som värd för europeiska Europride – och festen kan bli större än någonsin.

– Jag är lite osäker på hur det var 2008 och 2012 var det väldigt mycket folk, men jag tror att det kan vara ett rekordår i år, säger festivalens projektledare Alf Kjeller.

– Vi ser det på försäljningen av förköp och antalet utställare i parken som vällt in. Vädret gör ju också sitt. Det kommer att bli ett riktigt bra Pride i år.

Skapa din egen dildo

Över 45 000 besökare väntas komma till Europride Park på Östermalms IP för att se konserter, lyssna på föreläsningar – eller besöka det separata Kinkykvarteret.

– Det att vara ett bra drag i Europride Park, där det bland annat kommer att hållas en specialkonsert med Alcazar. Ambassadören för Europride 2019, Conchita, kommer också, säger Alf Kjeller.

Bland restauranger, barer, musikquiz och andra aktiviteter i parken kan man även skapa sin egen dildo av en vuxenmodellera som kläs i ett hölje av silikon.

– Kom och kläm och känn – och om du vill gå hem med din egen dildo så kan du få den till ett rabatterat pris, säger Alf Kjeller.

Paraden kanske längst någonsin

Men även utanför parken kommer hela huvudstaden att fyllas av regnbågsfärgade event.

– Det kommer vara ganska många museer som håller på; Moderna, Armémuseum, Livrustkammaren, så det kommer att hända mycket runtomkring i stan – på ställen som man kanske annars inte går till.

På Livrustkammaren kan ensamma mingla i stensalen – efter att ha lärt sig allt om svenske greven Axel von Fersens romans med Marie Antoinette.

– De har en singelkväll för historienördar. Jag tycker att det är var lite häftigt att de också satsar på det här, säger Alf Kjeller.

Festen avslutas med Skandinaviens största prideparad – som i år väntas vara större än någonsin.

– Det kommer att vara mycket mer folk i paraden i år, säger Alf Kjeller.

– Vi beräknar att det kommer att vara omkring 250 ekipage i år, vilket är 50 mer än vanligt, så vi räknar med att 25% fler kommer att gå i den.

Allt om Stockholm Europride 2018

Besökare:

Över 45 000 väntas besöka Europride Park under veckan. Varje år brukar en halv miljon människor samlas för att se paraden.

Biljetter:

Till Europride Park måste du köpa biljetter i förväg. Det gör du via Tickster. En vuxenbiljett för alla festivaldagar kostar 600 kronor. Barn under 15 kommer in gratis.

Datum:

Mellan den 27 juli och 4 augusti.

Därför:

Stockholm Pride är en ideell, icke vinstdrivande organisation där alla jobbar utan ersättning för att synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen.

Europride:

Den gemensamma festival som varje år uppmärksammas i Europa och står värd för samtal, debatt och nätverkande för en starkare kamp för lika rättigheter.

Festivalbuss:

En festivalbuss kommer att köra skytteltrafik mellan centrala Stockholm, Pride House och Europride Pride Park. En mer detaljerad tidtabell finns här.

Gå i paraden:

Vill du gå i paraden som deltagare behöver du inte anmäla dig. Hitta en lucka någonstans i folkmassan och anslut.

Hashtaggen:

#EuroPride2018

Hemsidan:

Stockholmpride.org

Invigningen:

Äger rum i Europride Park den 1 augusti klockan 19. Invigningstalare är idrottsikonerna Pia Sundhage och Anja Pärson. Talen kommer att ta avstamp i sportens värld men också handla om upplevelser utanför sporten.

- För mig innebär Pride att det finns ett statement som behöver upprepas – att det är OK att vara olika och att olikheter berikar – ett statement man också kan hoppas är överflödigt i framtiden, säger Pia Sundhage till festivalens hemsida.

Anja Pärson:

- Pride är ett forum för många människor att hitta gemenskap och känna att man kan vara den man vill och få möjligheten att uttrycka det under en färgsprakande fest.

Kinkytältet:

I denna separata del av Europride Park kan de över 18 bland annat prova på smisk och repbondage, lära sig om läderfetischens historia och diskutera samtycke.

Konferens:

Europride står den 3 augusti som värd för en konferens om mänskliga rättigheter med ett särskilt fokus på mänskliga rättigheter för LGBTQI-personer runt om i Europa.

Livrustkammaren:

Den 27 juli firar Livrustkammaren Pride genom att arrangera en singelkväll för historienördar. På dagordningen står en djupdykning i svenske greven Axel von Fersens romans med Marie Antoinette – som avslutas med bubbel och mingel i Stensalen.

Musikal:

För första gången i Sverige kan man under Prideveckan se ”Jesus Christ Superstar” – med en ensemble där alla huvudroller är kvinnor. Tim Rice och Andrew Lloyd Webbers verk ses i Eric Ericssonhallen.

Paraden:

Går av stapeln lördagen den 4 augusti klockan 13:00. Det är Skandinaviens största och väntas ha uppemot 250 ekipage – 50 fler än vanligt. Omkring 45 000 personer väntas gå i paraden som går från Stadshuset på Kungsholmen avslutas på Östermalms IP. Sträckan är 4,3 kilometer lång tar runt två timmar att gå.

Platser:

Europride äger rum över hela Stockholm – framförallt i Europride Park på Östermalms IP (1 - 4 augusti) och i Europride House på Kulturhuset Stadsteatern (30 juli - 3 augusti).

Pride House:

Centret på Kulturhuset Stadsteatern beräknas i år få ca 40 000 besök. Utöver konferensen kring mänskliga rättigheter står runt 300 programpunkter av föreläsningar, debatter, filmvisningar och konstutställningar på programmet.

Skratta:

Den 1 augusti kör Pernilla Hammargren, Hannes Pettersson, James Lorien MacDonald och Moa Svan stand-up comedy i Europride Park.

Värdegrund och ordningsregler:

Alla paraddeltagare måste följa Stockholm Prides värdegrund och ordningsregler för Prideparaden.

Tänk även på att det råder maskeringsförbud på allmän plats, vilket innebär att du inte får täcka ansiktet i paraden.

Paraden slutar vid Östermalms IP men kom ihåg att du inte får ta in någon banderoll eller liknande till Europride Park.

Årets regnbågssångare:

Markus Krunegård kommer att framföra regnbågssången tillsammans med Stockholms Gaykör.

– Jag är hedrad och stolt, säger Krunegård till festivalens hemsida.

– Det känns som att sluta en cirkel för mig som var med i Norrköpings-gosskör som liten, med allt vad det innebär. Även om låten påminner oss om de hbtqi-hjältar som inte längre finns med oss, så känner jag att den är en uppmaning till oss alla om att alltid stå upp för allas lika värde här.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholm Pride – allt du behöver veta

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm Pride 2018

Pride

Hbtq

Stockholm

Pia Sundhage