M vill se krisstödpaket till svenska bönder: ”Det är en permanent kris nu”

ENKÖPING. Det krävs akuta insatser för att hjälpa Sveriges bönder efter den långvariga torkan – och regeringen gör för lite.
Det menar Moderatledaren Ulf Kristersson när han i dag presenterade moderaternas krispaket.

Alliansen kallar nu till dessutom landsbruksministern Sven-Erik Bucht (S) till riksdagens miljö- och jordbruksutskott

– Det är en kris som kan få svåra konsekvenser långt tid framöver, säger Ulf Kristersson (M).

Moderatledaren Ulf Kristersson besökte under torsdagen en gård i uppländska Enköping för att bilda sig en uppfattning om krisen som drabbat svenska lantbrukare på grund av torkan.

Med sig hade han Moderaternas jordbrukspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard. Tillsammans varnade dem för att de ekonomiska svårigheterna för svenska lantbrukare kan bli allvarliga.

– Den uppenbara risken finns nu att vi lamslår svenska bönder och det i ett läge där vi vill öka självförsörjningen är det förfärligt fel väg att gå, säger Ulf Kristersson.

Finansiell ersättning – återbetala dieselskatten

Ulf Kristersson ser ett behov av finansiellt stöd till den krisdrabbade branschen. Stödet går ut på att öka likviditeten hos bönderna som redan nu har små marginaler.

Moderaterna vill dessutom sänka skatten på diesel med en krona per liter från och med nästa år. Partiet vill också se en retroaktiv skattesänkning för diesel som används under andra halvan av 2018.

– Vi vill se en sänkning som kommer förbättra likviditeten och den långsiktiga ekonomin för svenska lantbrukare, säger Ulf Kristersson (M)

Ulf Kristersson anser även att EU-stödet till lantbrukare ska betalas ut snabbare men också tidigareläggas.

”Tror vi skulle bli överens om detta”

Kristersson vill se ändringar i budgeten för att finansiera stödet. Många insatser är man redan överens om med regeringen och kristersson är beredd på att gå in i politiska samtal för förändringar till höständringsbudgeten.

– Det finns e chans nu i höständringsbudgeten att jordbrukare skulle kunna få veta vad som gäller oavsett vilka som vinner valet, säger Ulf Kristersson (M).

Alliansen kallar lantbruksministern till utskottet

Alliansen kallar på moderaternas initiativ lantbruksminister Sven-Erik Bucht (S) till riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Man vill nu ha svar på vad som görs för svenska lantbrukare under den pågående krisen på grund av värmen.

– Det finns låsningar i regeringen som vi inte har tid att vänta på. Det behövs ett samlat krispaket och regeringen behöver visa ett, säger Maria Malmer Stenergard (M) jordbrukspolitisk talesperson.

Lantbruksministern Sven-Erik Bucht (S) säger i en intervju med Svenska Dagbladet att ett nationellt stödpaket är på väg men att man inte kan räkna med något stöd ifrån EU.

– Vi måste kräva krisstöd från EU. EU är en politisk organisation som Sverige måste skapa allianser för att få ut stödet, säger Maria Malmer Stenergard.

Publisert:

LÄS VIDARE