Grönländska brandmän ska släcka skogsbränderna

avMikaela Somnell

Sex brandmän från Grönland kommer till Sverige för att hjälpa till med släckningsarbetet av skogsbränderna.

Enligt borgmästaren Palle Jeremiasse i Avannaata vill landet ge Sverige en gentjänst som tack för den hjälpen Grönland fick efter den tsunamivåg som drabbade landet förra året.

– Vi hoppas kunna hjälpa till så att Sverige och dess medborgare så snabbt som möjligt kan återgå till ett normalt vardagsliv.

När Sverige har kämpat med att släcka några av de värsta skogsbränderna i modern tid har länder över hela Europa bidragit med personal och resurser.

Flera länder har lånat ut flygplan och helikoptrar och nu får vi långväga hjälp: Grönland skickar sex brandmän som ska hjälpa till att släcka de envisa bränderna, skriver grönländska sajten Sermitsiaq.

Brandmännen kommer från områdena Upernavik, Uummannaq och Ilulissat. Planen är att de ska stanna i Sverige i två veckor.

Palle Jeremiassem, borgmästaren i grönländska kommunen Avannaata, säger att de valt att skicka brandmännen eftersom de själva fått erfara hur viktigt det är med hjälp utifrån vid oväntade katastrofer.

1 av 2 | Foto: Egill Bjarnason

Vill ställa upp för Sverige

Förra året träffades Nuugaatsiaq och Illorsuit av en tsunamivåg, varpå flera länder ryckte in och bidrog med hjälpinsatser.

– Vi fick uppleva hur svårt det är att drabbas av en sådan katastrof. Vi insåg också hur rädda vi kan bli och hur en osäkerhet som annars är avlägsen från vår vardag kan påverka oss, säger Palle Jeremiassem.

– Men situationen förändrades när alla länder i norr visade oss sin solidaritet och bestämde sig för att hjälpa oss. Det var en stor lättnad för oss alla att veta att våra närmaste vänner i de nordiska länderna var på vår sida vid sådana svåra tider.

Nu menar Palle Jeremiasse att Grönland vill ställa upp för Sverige på samma sätt och hoppas att deras brandmän kan bidra till att bränderna släcks.

ARTIKELN HANDLAR OM