Löfvens skarpa svar om Alliansen: ”Glöm det”

Av: Adam Westin, Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsminister Stefan Löfven gav ett skarpt besked om att stötta en Allians-regering, om de borgerliga partierna blir mindre.

– Glöm det, säger han i Sveriges Radios partiledardebatt.

L och MP rök ihop om utbildningspolitiken – Jan Björklund kallade Gustav Fridolin för ”Bagdad Bob”.

1 av 13 | Foto: Björn Lindahl

Partiledarna möttes i dag i partiledardebatt i Sveriges Radio.

I EU-frågan blev Jimmie Åkesson hårt ansatt av såväl Jan Björklund som Moderatledaren Ulf Kristersson.

Jan Björklund gick till angrepp mot SD-ledaren för att han i en intervju i morse inte ville välja vem han tycker bäst om av Macron och Putin.

– Allvarligt talat, Frankrike är en av världens äldsta och mest fungerande demokratier. Putins Ryssland är ett land som buntas ihop med länder som Kuba och Kina när det gäller mänskliga rättigheter. Är det på allvar att du inte kan välja mellan Macron och Putin, säger Jan Björklund.

– Jag behöver inte välja, säger Jimmie Åkesson. 

M-ledaren menade att företagare som han har kontakt varnar för konsekvenserna av SD:s krav på utträde ur unionen.

– Jag har daglig kontakt med svenska företagare. De säger en enda sak: ”Ni måste stoppa Åkessons galenskaper kring EU. Det här är på liv och död för oss”, säger Ulf Kristersson.

”Skar bort 10 000 medarbetare”

Även i skolfrågan blev det en hätsk diskussion kring resultaten i skolan och valfriheten.

– Kunskaperna i svensk skola går upp. Det syns i internationella kunskapsmätningar, i åtta av tio av de största svenska kommunerna är det nu fler som blir behöriga till gymnasiet, det är bra, säger Gustav Fridolin.

– Under den borgerliga regeringen skars nästan 10 000 medarbetare bort i svensk skola. Staten återtar nu äntligen ett ansvar för att finansiera skolan jämlikt. Låt oss nu ta nästa steg och få bort vinstintresset i svensk skola.

”Du är inte Bagdad Bob”

Liberalernas partiledare gick genast till motangrepp mot sin efterträdare.

– Gustav Fridolin, du står och säger att resultatet går upp, det är fler underkända än någonsin i svensk skola. Du är utbildningsminister, inte Bagdad Bob.

V-ledaren gick till attack mot Jimmie Åkesson för att han svek sina väljare när han enligt Sjöstedt bytte fot när det gäller vinsterna i skolsystemet.

– Det är typiskt socialistiskt missförstånd att det är marknaden som väljer, det är föräldrarna som väljer, svarade Jimmie Åkesson.

”Skär bort var fjärde krona”

När klimatet debatterades så kritiserade Annie Lööf Miljöpartiets Gustav Fridolin för att bedriva en klimatpolitik som är ineffektiv och som inte gett samma resultat som Alliansens.

– Den budget som vi har måste ge effekt. Vi skär ner på det som är ineffektivt. I stället lägger Centerpartiet mer pengar på hav och vatten, mer på giftfri vardag. Vi måste satsa på forskning och innovation för att ställa om, säger Annie Lööf.

– I vilket annat politikområde skulle en politiker kunna stå här och säga: Vi skär ner var fjärde krona och då blir det mer effektivt. Då kan vi göra likadant i skolan - vi tar bort var fjärde lärare så lär sig barnen mer. Vi tar bort var fjärde läkare - så kortare vi vårdköerna. Självklart får det effekt när man skär bort var fjärde krona, säger Gustav Fridolin.

Löfven: Glöm det

När det handlade om diskussionen kring regeringsbildningen efter valet, försökte Annie Lööf pressa Stefan Löfven om han kan tänkas stödja en Allians-regering med Ulf Kristersson som statsminister efter valet.

– Ja eller nej? upprepade hon flera gånger.

– Nu ska ni bli mindre och ändå få regera? Det kan jag säga: Glöm det, sa Stefan Löfven.

Publicerad: