Thailand

Sauditonårings öde kan ta dagar att avgöra

Av: 

TT

Rahaf al-Qunun.
Rahaf al-Qunun.

NYHETER

Det kommer att ta flera dagar att bedöma asylbegäran från den unga, saudiska kvinna som tagit sin tillflykt till Thailand, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

18-åringen har intervjuats av medarbetare från UNHCR i Bangkok, rapporterar Reuters.

– Vi är mycket tacksamma för att de thailändska myndigheterna inte skickade hem henne mot hennes vilja och erbjuder henne förlängt skydd, säger UNHCR:s representant i Thailand, Giuseppe de Vincenti.

Politiker och aktivister i Australien och Storbritannien kräver samtidigt att deras regeringar ska garantera tonåringen asyl.

18-åriga Rahaf Mohammaed al-Qunun blev strandad på Bangkoks flygplats, på väg till Australien, i lördags sedan hon rymt från sin familj. Enligt Thailand saknade hon de dokument som krävdes, och skulle skickas hem med assistens från saudiska myndigheter.

Kvinnan barrikaderare sig på ett hotellrum på flygplatsen. Hon hävdar att hon hotas till livet av sin familj, efter att ha lämnat islam, rapporterar BBC.

Thailand har inte undertecknat FN:s flyktingkonvention, och asylsökande avvisas normalt eller får vänta i åratal på placering i tredje land. Men den unga kvinnans vädjan om hjälp på sociala medier fick myndigheterna att vekna.

Fallet har satt nytt strålkastarljus på människorättsfrågor i Saudiarabien, efter höstens uppmärksammade mord på journalisten Jamal Khashoggi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Thailand

Saudiarabien

UNHCR

Australien