Pappor spred bilder på sina fruar som ”runkmaterial”

Av: Babs Drougge

Publicerad:
Uppdaterad:

Medlemmar i en till synes helt vanlig Facebookgrupp för pappor uppmanades att dela med sig av lättklädda bilder på sina fruar och flickvänner, som ”runkmaterial”.

Bland bilderna jämförde männen sina respektive och kallade dem för ”ruggugglor”.

– Jag blir personligen äcklad, säger gruppens grundare till SR P4.

... Hur många av er har ballar av stål och vågar lägga ut en het bild på era respektive... Om inte annat så bjuder vi ju på lite runkmaterial för våra mindre lyckosamma pappisar...”, löd ett numera borttaget inlägg i en Facebookgrupp för svenska pappor, rapporterar Sveriges Radio P4.

Till inlägget hörde även en avklädd bild på mannens respektive.

Kränkande kommentarer

Under de timmar som inlägget hann ligga ute följde flera medlemmar den första pappans exempel och delade bland kommentarerna med sig av mer eller mindre avklädda bilder på sina fruar och flickvänner.

Bland kommentarerna förekom även recensioner, jämförelser och kränkande kommentarer om männens egna fruar.

Måste säga detta att ni som har snygga respektive ska vara stolta över dom, våga delge mer av dom för oss som är mindre lyckligt lottade och har ’röggugglor’ till sambos hemma [...] hon är långt ifrån lika snygg i kroppen som många andra mammor”, löd en kommentar.

Foto: Skärmdump/Facebook/Instagram

Folk rasar

Innan tråden togs bort hann en del skärmdumpar tas, vilka fått stor spridning på sociala medier och mötts av kritik från flera håll.

Bland annat har medieprofilen Cissi Wallin delat med sig av en skärmdump på Instagram.

Vuxna män som satt barn till världen recenserar alltså de kvinnokroppar som burit och fött dessa barn. Vuxna män som har rösträtt osv. Kanske pappor på er förskola, som vill ha lite ’runkmaterial’/visar upp ’sina kvinnor’ som om de vore utställningsobjekt”, skriver hon bland annat.

Bland kommentarerna är många upprörda, medan en del tycker att männen gör rätt i att sprida bilderna så länge fruarna är med på det.

Kan vara olagligt

Att sprida bilder på nakna eller halvnakna personer kan även vara olagligt. Det kan röra sig om såväl kränkande fotografering som olaga integritetsintrång, en lagstiftning som trädde i kraft så sent som i år.

Grundaren och en av administratörerna till den aktuella Facebookgruppen säger till Sveriges Radio att han har polisanmält händelsen.

– Vi står absolut inte bakom den här frågeställningen. Jag blir personligen äcklad – bort med det, säger han till SR.

Ett 50-tal medlemmar ska ha uteslutits ur gruppen sedan det inträffade.

– Det här är en enskild person och enskilda personer som har svarat i den här tråden som vi har vidtagit åtgärder mot, säger gruppens grundare till SR P4.

Publicerad:

LÄS VIDARE