Så beskrivs Sverige en helt vanlig kväll i USA:s största tv-kanal

– I love Swedes. You’re good people. But is it true your country is all fucked up by immigrants?

Den frågan fick jag från en tränare på Gleason Boxning Gym, en boxningsklubb i New York som samlar folk från världens alla hörn, och som jag besökte för ett par veckor sedan. Tränarens fråga tog mig (förlåt för ordvitsen) ”off guard”.

Jag borde kanske inte vara förvånad. Jag har liksom många andra sett och även rapporterat om den bild av Sverige som den senast tiden målas upp på framför allt sociala medier men också i etablerade medier.

I torsdags sände Fox News ännu ett inslag om Sverige. Vinkeln känns igen: Sverige håller på att gå under på grund av den muslimska invandringen. Som sanningsvittne hade Fox News den här gången kallat in den brittiska debattören Katie Hopkins, som tidigare fått sparken från tabloiden The Sun efter att ha kallat invandrare för ”kackerlackor”.

Hopkins blandade skickligt lösrycka fakta med en del rena galenskaper när hon slog fast att ”Sverige numera är ett fientligt ställe”, på grund av att vi har importerat ”halva Mellanöstern”.

Hopkins hade egentligen bara en positiv sak att säga om Sverige – att ”det är sant att svenskar är exceptionellt snygga”.

Men, fortsatte hon:

– De tog den här perfekta befolkningen och släppte in 170 000 migranter… Och sedan frågar de varför Sverige förvandlades till ett land som svenskarna själva desperat vill lämna” (det sista hade Hopkins ”hört”).

Självklart fick sig också ”media” en släng:

– Medierna är inte ärliga om det här. De talar om ”nya svenskar”, men vet du vad? Du kan inte ta Mohammed, sätta på honom en blond peruk och en namnskylt där det står ”Ulf” och förvandla honom till svensk. Det funkar inte så”.

Det står självklart Hopkins fritt att tycka så här. Men hur representativa är hennes åsikter? Är det här en person som kan ge en rättvis bild av Sverige?

Inget svenskt parti som kandiderar till riksdagen, utom möjligen det öppet nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, skulle hålla med Hopkins. Även det brittiska partiet UKIP, som Katie Hopkins hyllat, är starkt emot nationalitet baserat på etnicitet.

Fox News och Sverige har en komplicerad relation, som sträcker sig långt längre än Hopkins-intervjun eller dagarna efter Donald Trumps famösa uttalande om ”Last night in Sweden”. Det numera sparkade ankaret Bill O’Reilly ägnade decennier åt att hacka på det socialistiska paradiset i norr.

Det är knappast min uppgift som journalist att försvara Sverige, vare sig i USA, eller på hemmaplan. Det intresserar mig inte heller. Men ett av mitt skrås viktigaste uppgifter är att hjälpa vår publik att förstå omvärlden. Att lyfta fram fakta, men också ett sammanhang. Det lyckades Fox News inte med, om man ska uttrycka sig diplomatiskt.

Fox News är USA:s största nyhets-kabeltv-kanal. Det är med andra ord här en beskärd del av den amerikanska befolkningen, inklusive presidenten, får sina nyheter. Kanalen har dock en tydlig högerstämpel och predikar i stor mån för de redan frälsta.

Ett sådant här inslag når dock långt utanför USA:s gränser – och blir ytterligare en del i kampanjen för att måla ut Sverige som ett skräckexempel. Det är både en global kampanj och en del av olika inrikespolitiska debatter. Det såg vi i Ungern, det ser vi i USA. Tankesmedjan Atlantic Councils Ben Nimmo har sagt att alt-right-rörelsen blivit ”besatta av Sverige” (och det beror tyvärr inte på att vi är så snygga).

Inslaget fick helt förväntat också stor spridning på nätet av högerextrema konton med samma agenda.

Facebook-sidan ”Meanwhile in Sweden”, som pumpar ut dystra nyheter från Sverige, har delat intervjun – klippet har över 125 000 visningar och delats över 2 000 gånger. (En av dem som delat är den till Ungern utvandrade SD-ledamoten Kent Ekeroth).

Sverige har i likhet med alla andra länder brottslighet. Den är dock markant lägre än USA. Jag ägnar mig inte åt ”whataboutism” här, men det är den här typen av inslag som gör att amerikaner från städer som har en mordfrekvens som är mångdubbel den svenska på reseforum frågar sig om det verkligen är säkert att åka till Sverige. Eller att en boxningstränare tror att hela landet är på väg mot fördärvet.

Det som Fox ägnar sig åt är propaganda, inte journalistik, på bästa sändningstid.

avMartin Schori

ARTIKELN HANDLAR OM

Fox News

USA

Sverige