Björn tillbaka på land – flyttar inte till Hagfors

NYHETER

Hemlöse Björn Mattsson som skaffade sig tak över huvudet genom att åka Ålandsbåten fick mycket uppmärksamhet förra veckan.

Nu har han fått flytta tillbaka till hotelljouren i Kungens kurva.

– Det är locket på, säger Björn efter konflikten med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

När Björn Mattsson, 54, inte ville flytta till den lägenhet i Hagfors som Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning hävisade honom till blev han direkt ställd på gatan. Det visade sig sedan att Migrationsverket redan hyrde lägenheten men klassade den som obeboelig då den var full av möss, kackerlackor och mögel.

För att lösa den akuta situationen började Björn kryssa på Ålandsbåten mellan Stockholm och Mariehamn för att få tak över huvudet – något som fått mycket uppmärksamhet och som Aftonbladet tidigare skrivit om.

– Det är oacceptabelt att någon ska behöva åka med finlandsfärja för att lösa boendet natt för natt, säger Björns personliga ombud Jyrki Arponen.

”Tillbaka på ruta ett”

Nu har Björn kommit tillbaka till fastlandet och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning i Stockholm hänvisar inte längre några bostadssökande till de undermåliga lägenheterna i Hagfors.

För Björns del innebär det att han bor på hotelljouren i Kungens kurva – samma plats som han bodde på innan en flytt till Hagfors ens fördes på tal.

– Jag är tillbaka på ruta ett igen efter många om och men, säger Björn.

1 av 3 | Foto: Privat

Enhetschefen: Vi tvingar ingen att flytta

Socialtjänsten i Spånga-Tensta menar nu att de inte tvingar folk att flytta till andra kommuner, utan bara informerar om lediga lägenheter runtom i landet. Abdi-Nur Isse är enhetschef och han vill inte kommentera Björns enskilda fall men berättar för Aftonbladet:

– Vi har inte haft något kontrakt med den här fastighetsägaren. Vi informerar om lägenheter som finns runtom i landet.

Men händer det att ni ger bostadssökande alternativen att flytta eller inte få hjälp?

– I de fall det har förekommit så tittar vi på våra rutiner. För vad jag vet har det förekommit fall där personen har uppfattat att den måste, att den inte har några alternativ. Och så ska det inte vara.

”Har blivit överkörd av myndigheten”

Men någon som styrker Björns beskrivning är det personliga ombudet Jyrki som själv jobbar på Stockholms stad.

– Jag anser att man har ställt honom mot väggen och sagt att om du inte flyttar till Hagfors då kan vi ge ett avslagsbeslut. Och det har de gjort.

Jyrki har arbetat inom socialtjänsten och med socialtjänstlagen i över 30 år, och han menar att behandlingen av Björn är avvikande.

1 av 2 | Foto: Privat
Nu bor Björn på hotelljouren i Kungens kurva igen.

– Jag anser att de har gått ifrån de riktlinjer som de haft tidigare i Stockholms stad, och speciellt här i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, säger han och fortsätter:

– När jag har varit med Björn Mattsson på möten har jag sagt att jag inte känner till den här tillämpningen, men då har jag blivit överkörd av myndigheten. De har sagt att så här gör vi med alla som är i samma sits som Björn.

”Det är locket på”

Efter att Björn fått tillbaka boendet vid Kungens kurva har han inte haft någon kontakt med socialtjänsten.

– Det är locket på. Jag har inte fått någon inbjudan att sitta ner och prata om vad som hänt, säger han och fortsätter:

– Men det är väl bra att man uppmärksammar den här situationen och att de fått skämmas över sitt beteende.

Vad har du för förväntningar på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning framåt?

– Ska jag vara ärlig så har jag inga alls. Utan det här får jag lösa själv.

Tecken på att bostadsmarknaden svajar 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Spånga

Tensta