Räv död i olagliga snaran: ”Plågsam död”

avMalin Wigen, Miriam Bratt

NYHETER

En död räv hittades hängande i en snara på mellersta Öland i helgen.

Men jaktmetoden är olaglig och händelsen har nu väckt starka reaktioner.

– Strypning är en plågsam död. Jag tror att det är våldsammare än hängning, för då får man ett knyck i nacken, säger kommunens jakt- och viltansvarige Björn Folkesson.

Bakom en ladugård på mellersta Öland gjordes i helgen en otäck upptäckt. En räv hittades död i en snara – något som lokala tidningen Ölandsbladet var först att skriva om.

– Räven har kört in huvudet i den där snaran och försökt att antingen komma framåt eller bakåt. Och desto mer snaran har dragits åt har han strypts till döds, säger Björn Folkesson, jakt- och viltansvarig i kommungruppen LRF Borgholm, till Aftonbladet.

”Helt olagligt”

Snaran var uppsatt vid ett elstängsel och räven ska alltså ha sprungit in i snaran och långsamt strypts till döds. Men att jaga med snara är bara tillåtet för de som jagar dalripa och fjällripa i nordligaste Norrland. Dessutom krävs en utbildning för att använda den typen av redskap.

– Jag har rivit upp himmel och jord för att den som har gjort det här ska veta att vi vet om det och inte vill att det ska upprepas. Det är helt olagligt, säger Björn.

1 av 2 | Foto: ALEXANDER JENSEN/ÖLANDSBLADET

I närheten av den döde räven hittades även en till snara, som lyckligtvis inte hade fångat något djur och kunde tas ner.

Björn uppmanar nu Ölandsborna att vara uppmärksamma på om de ser något konstigt – allt för att stoppa den skyldige.

– Det är en förbjuden jaktmetod sedan länge. Hos oss på Öland har det kanske inte förekommit på hundra år, säger han.

Vad skulle du vilja säga till den skyldige?

– Att han lägger av med de här projekten så fort som möjligt och aldrig upprepar det igen. Om han skulle göra det så borde det vara rätt åt honom att hamna i fängelse.

Så många älgar skjuts varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Öland

Rävar

Jakt