Oväntade busstrejken – gratis resor för alla

Foto: Privat/Twitter
Bussarna i Okayama har tecknade ögon.

avBabs Drougge

NYHETER

Japanska busschaufförer har gått ut i en minst sagt osjälvisk strejk.

Varje dag stämplar de in och kör sina turer – utan att ta betalt från resenärerna.

Busschaufförerna i japanska Okayama fick nog, och gick ut i strejk, i slutet av april.

Bakgrunden är att ett konkurrerande bussbolag börjat köra turer som överlappar det aktuella bussbolagets, fast till ett lägre pris. Chaufförerna på det första bolaget, Ryobi, kände sig hotade av konkurrensen och begärde därför ett starkare skydd från arbetsgivaren, skriver Japan Today.

Fortsätter köra bussarna

När Ryobi nekade till detta gick alltså chaufförerna ut i strejk. För att undvika ett vanligt motvärn från arbetsgivarsidan har arbetarna dock tagit till ett oväntat knep.

Genom att fortsätta köra sin turer undviker strejkarna att arbetsgivaren försöker vända allmänheten emot dem. Ryobi skulle nämligen kunna hävda att förarnas strejk är självisk, och bara gynnar dem på bekostnad av allmänheten.

Därför kör bussarna på som vanligt, med den lilla skillnaden att resenärerna inte behöver betala för sig.

Foto: Privat/Twitter
Bild från japansk tv under pågående strejk.

På bilder från japansk tv ser man hur vita skynken täcker över betalautomaten intill busschauffören, som alltså sköter alla sina åtaganden, förutom delen som går ut på att ta betalt.

Även om lösningen kan tyckas perfekt för resenärerna är det busschaufförerna som får betala, med sin tid. Då de formellt sett strejkar får förarna ingen lön, utan arbetar gratis. Vem som står för bränslekostnaderna under den annorlunda strejken är dock oklart.

Hur konflikten kommer att utveckla sig är det ingen som vet, men förarna har fått starkt stöd i sociala medier. Vill bussbolaget behålla sitt goda rykte bör de nog funder över att erbjuda arbetarna säkrare anställningar.

Där turistar du billigast - och dyrast 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Japan