Jimmie Åkesson: ”Jättedåligt om Alternativ för Sverige avgör till Löfvens fördel”

Jimmie Åkesson har avfärdat avhopparpartiet Alternativ för Sverige som en samling av de som SD själva inte vill ha och kallat dem extremister.

– Om Alternativ för Sverige och Medborglig samling skrapar ihop varsin procent av rösterna som blir det som avgör för Stefan Löfvens fördel och innebär att han kan regera i ytterligare fyra år är det jättedåligt, säger Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju.

Tidigare partiledaren för SD hör till en av dem som valt att hoppa av partiet för att gå till Alternativ för Sverige.

Ett extremistiskt parti håller Jimmie Åkesson fast vid i Ekots lördagsintervju.

– Man ska veta att alternativ för Sverige består nästan till 100 procent av folk som vi valt bort på olika sätt. Det är väl bra att de har någonstans att ta vägen. För mig är det ett extremistiskt parti. Till exempel i synen på svenskhet. De tycker inte att man kan bli svensk om man är född i ett annat land, det tycker vi, om man ska uttrycka det enkelt, säger SD-ledaren.

”Jättedåligt om det avgör till Stefan Löfvens fördel”

Trots det ser han risker i att Alternativ för Sverige, tillsammans med Medborgerlig samling tar röster från SD.

– Det finns en potentiell negativ effekt av det, om Medborglig samling och Alternativ för Sverige, som slåss om ungefär samma väljare, skrapar ihop varsin procent av rösterna skulle kunde bli det som avgöra för Stefan Löfvens fördel, och innebär att han kan regera i ytterligare fyra år, det är jättedåligt.

Han utesluter dock inte att samarbeta med Alternativ för Sverige om de skulle komma in i riksdagen i höst.

– Vi kan inte se det på något annat sätt än att om det finns partier i riksdagen som vi har gemensamma idéer med så måste vi försöka hitta majoriteter i Sveriges riksdag. Men jag hoppas inte de kommer in i riksdagen, säger Åkesson.

Vill straffa de som gömmer personer som befinner sig i Sverige illegalt

I intervjun utvecklar han också hur Sverigedemokraterna vill skärpa migrationspolitiken, bland annat genom att göra det straffbart att hjälpa och gömma personer som fått avslag på sina asylansökningar, exakt vilket straff som då ska utdelas specificerar han inte.

– Det är absurt att det inte är kriminellt att hysa, gömma och hjälpa personer som inte ska vara i vårt land, säger Åkesson.

– Har du fått ett avslag ska du inte vara kvar i landet och den som bidrar till att du är kvar i landet begår då ett brott och det bör vara straffbart.

Publisert:

LÄS VIDARE