Kyrkogårdens mur – byggd av gamla gravstenar: ”Känns osmakligt”

Karl: ”Det såg ganska brutalt ut att stenarna var krossade”
Karl: ”Det såg ganska brutalt ut att stenarna var krossade”

På Marie kyrkogård i Skara har en mur byggts. Men inte med vilket material som helst – utan av krossade gravstenar.

– Jag skulle inte vilja se någon av mina avlidnas gravsten på detta viset, säger Karl till Aftonbladet.

Det är på Marie kyrkogård i Skara som en 60 meters lång mur har byggts. Muren ska bland annat avskärma en väg som ligger intill kyrkogården. Men materialet muren byggs av har skapat reaktioner.

– När jag kom närmare den och såg jag att den var byggd av gamla gravstenar som krossats. På flera ställen kunde man se både namn och födelsedatum tydligt, säger Karl som nyligen besökte kyrkogården för att lägga blommor på sin fars grav.

Karl är inte den enda som reagerat på byggmaterialet som används för att upprätta muren, något Falköpings tidning tidigare rapporterat om. Kyrkogårdsförvaltningen, som ansökt om tillstånd för muren hos länsstyrelsen och senare i förvaltningsrätten, fick nej på grund av murens utformning.

”Det är osmakligt”

Muren är en så kallad gabionmur, en mur med stängsel som sedan fylls upp med ett material. Bygget av muren på Marie kyrkogård skedde i våras, men dess uppseende fortsätter väcka starka känslor.

– Jag tycker att det är osmakligt, även om det är på en kyrkogård och det kanske finns en tanke om att det ska vara ett kretslopp eller liknande, säger Karl till Aftonbladet och fortsätter:

– Det såg ganska brutalt ut att stenarna var krossade.

Skara pastorat har förklarat användningen av äldre gravstenar som konstnadseffektivt och ett miljömässigt bra alternativ.

– Jag tyckte själv först att muren inte var så fin, men jag har ändrat mig och det känns mycket bättre att vi kan återanvända gravstenarna till en mur än att de ska bli vägkross som annars är en vanlig användning, har kyrkogårdschefen Anette Senby tidigare sagt till Falköpings tidning.

Pastoratet får rätt – använder krossade gravstenar

Riksantikvarieämbetet och kammarrätten valde att avvisa de etiska invändningar som länsstyrelsen haft – och som även Karl har. Muren står där den står, och har rätt att göra det. Men Karl håller fast vid sin åsikt kring dess innehåll.

– Jag tycker att man ska aktning och vördnad mot de döda. Jag skulle inte vilja se någon av mina avlidnas gravsten på detta viset, säger han till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN