Strider i Jemen hotar MSF-sjukhus

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Säkerhetssituationen för Läkare utan gränsers patienter och personal i hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) i Jemen försämras i takt med att striderna närmar sig organisationens sjukhus.

Caroline Séguin, operativt ansvarig för Läkare utan gränsers (MSF) arbete i Jemen, säger i ett pressmeddelande att organisationens personal hör explosioner och skottlossning varje dag intill al-Salakhana-sjukhuset där de arbetar.

"Markstrider mellan militära styrkor kommer allt närmare vilket är väldigt oroväckande med tanke på patienternas och personalens säkerhet", säger hon.

Mellan den 1 och den 15 november vårdades 510 krigsskadade patienter på Läkare utan gränsers inrättningar i Jemen. 241 av dem hade skottskador, 227 hade skadats i explosioner och 30 hade splitterskador, enligt organisationen. Under perioden ökade akutavdelningarnas intagningar markant.

Det finns en stor rädsla för en belägring av al-Hudaydah, då en sådan kan påverka tiotusentals människor som bor i staden.

"Om befolkningen blir instängd mellan de stridande parterna i Hodeidah vet vi i nuläget inte hur de skulle kunna fly. Vi vet inte heller hur de skulle få tillgång till grundläggande service ifall situationen förvärras", säger Caroline Séguin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM