Migrationspolitik

Canos vob förlorar sin största kund

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Göteborgs stad har sagt upp sitt avtal med företaget Canos vob som säljer platser till ensamkommande flyktingbarn. Under Aftonbladets granskning av företaget framkom det att man hade dålig kontroll på familjers lämplighet och att man ska ha brutit mot aktiebolagslagen.

Företaget Canos vård- och behandling har gjort mångmiljonvinster på ensamkommande flyktingbarn. På två år, mellan 2015 och 2017, var vinsten nästan 50 miljoner.

När Aftonbladet granskade företaget under hösten uppdagades det att Canos vob ska ha sålt in familjehemsplaceringar till Göteborgs stad trots att familjerna var direkt olämpliga. När familjehemsenheten i Västra Göteborg kollade familjerna mot brottsregister så visade det sig att de inte alls var så felfria som företaget påstått. Det berättade Catharina Gabrielsson, enhetschef för familjehemsenheten, Västra Göteborg i en tidigare intervju.

– De uppger att det inte finns något på familjen och så när vi kollat det så finns det en hel del, sa hon.

Under 2018 sjönk Canos kreditvärdighet hos kreditinstitut. Anledningen var att en person i styrelsen hade tagit ut ett privat lån från företaget. Vilket strider mot aktiebolagslagen.

Det fick upphandlarna i Göteborgs stad att dra öronen åt sig. Nu har man sagt upp avtalet med Canos vilket innebär att företaget förlorar sin största kund.

– Vi har sagt upp ramavtalen med Canos VoB AB då leverantören inte kunnat styrka sin kreditvärdighet, säger Arto Moilanen, upphandlingsledare Göteborgs stad.

Innan det hade flera förvaltningschefer inom kommunen redan bestämt sig för att inte fortsätta att använda företaget. Målet var istället att försöka ordna familjehem i egen regi - utan inblandning av kostsamma konsulter.

– Det är lättare att följa upp och vi kan garantera kvalité och säkerhet på ett helt annat sätt när vi ”äger” hela placeringen. Dessutom uppfyller Canos VoB inte kraven för direktupphandling längre, förklarar Catharina Gabrielsson, enhetschef familjehemsenheten, Västra Göteborg.

Aftonbladet har sökt Canos ägare Mario Nikolic för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Socialchef: ”Det är inte etiskt rätt att tjäna så mycket”

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationspolitik

Skattepolitik

Vinster i välfärden

Göteborg