Ubåtsjakten

Ryssland: Det var ingen ubåt

Av: 

Joachim Kerpner

Lisa Röstlund

John Granlund

NYHETER

Anklagar svensk militär för att vara omanlig

Efter Försvarsmaktens bomb: En eller flera ubåtar opererade i Sverige i oktober.

Nu går Ryssland ut och dementerar att det ens existerat någon ubåt.

– Det var ingen ubåt i svenska vatten, säger Arkadij Dvorkovitj, Rysslands vice premiärminister.

Sveriges ÖB Sverker Göranson slog i dag fast att minst en mindre ubåt kränkte svenskt vatten i oktober. Vilken nationalitet ubåten kan tänkas ha ville Göranson inte gå in på.

Men under fredagen pekade en rad experter ut Ryssland som det enda alternativet.

– De tänkbara förövarna är lätt räknade. I princip kan det bara vara Ryssland i Östersjöområdet, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, till Svenska Dagbladet.

Koncentrerar sig på schack

Men några timmar efter den svenska presskonferensen gick Rysslands vice premiärminister ut och sa sig veta att det aldrig existerat någon främmande ubåt i svenska vatten. När den norska tidningen VG bad Arkadij Dvorkovitj att kommentera uppgifterna från den svenska regeringen, under schack-VM i Sotji som pågår just nu, sa han:

– Det var ingen ubåt i svenska vatten. Och som jag förstod det bekräftade Sverige att det inte var någon ubåt.

VG: Men de sa det finns bevis för en miniubåt.

– Vi har ingen information om några ubåtar i vattnen kring Sverige, vi koncentrerar oss bara på vad vi är bäst på, schack, säger Arkadij Dvorkovitj.

Först ute med att kommentera den svenska presskonferensen från ryskt håll var den regeringstrogna tidningen Rossijskaja Gazeta som kommenterade överbefälhavare Sverker Göransons framträdande och raljant hävdade att han "har fått vatten i munnen".

– Inte en enda av de närvarande journalisterna på den "epokgörande" presskonferensen frågade varför Stockholm inte kan uppge vilket land inkräktaren kommer från. Om det hade varit en rysk ubåt så hade Göranson helt klart inte tigit, skriver tidningen.

”Vatten i munnen”

Rossijskaja Gazeta fortsätter med att att uppmana Sverige att leta bland "de egna".

– Så det handlar alltså om de egna - Nato. Men att säga det betyder att erkänna att ryssarna inte är de skyldiga. Men ett sådant manligt steg är de svenska militärerna uppenbarligen inte förmögna att ta. Därför uppför sig herr Göranson som om han hade fått vatten i munnen. Någon annan logisk förklaring till hans oförmåga att ange landet som ubåten kommer från finns uppenbarligen inte, skriver Rossijskaja Gazetas reporter Vladislav Vorobjov.

Därmed upprätthåller tidningen den hånfulla ton, som flera ryska tidningar anlade under ubåtsjakten i oktober.

Citerade källa

Tidningen Komsomolskaja Pravda menade då att "svenskarna piskar upp en antirysk hysteri mot bakgrund av uppgifterna om en ubåt i skärgården".

Samtidigt beskyllde tidningen Nezavivimaya Gazeta svenska marinen för att försöka lura till sig ökade försvarsanslag.

Nyhetsbyrån RIA Novosti citerade också en källa inom det ryska försvarsministeriet som lade skulden på Holland.

 "En oidentifierad ubåt som just nu eftersöks av Sverige på landets territorialvatten kan tillhöra den holländska marinen, säger källan.

”Sök hos Holland”

 "För att minska det spända läget i Östersjön och spara de svenska skattebetalarnas pengar, så rekommenderar vi att man söker efter förklaringar hos den holländska marinen. Förra veckan fullgjorde den holländska dieseldrivna ubåten Bruinvis praktiska uppgifter i Stockholms omedelbara närhet," säger källan till tidningen.

Holländska ambassaden förnekade  det ryska påståendet.

Fotnot: Uttrycket "vatten i munnen" är ryskt och innebär att någon "likt en mussla" är stum, visar envis tystnad eller ovilja att tala.

Källa: Ryska nätuppslagsverket Acedamic.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ubåtsjakten

ÄMNEN I ARTIKELN

Ubåtsjakten

Ryssland