AVSLÖJAR: Åker gratis – med sina tjänstekort

Av: Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Poliser utnyttjar sina tjänste­kort för privata gratisresor­ i kollektiv­trafiken

Aftonbladet kan i dag ­avslöja att det under en tioårsperiod kan handla om fusk för en kvarts miljard ­kronor bara i Stockholmsområdet.

– Det är klart att det förmodligen inte är rätt, det vore dumt att påstå något annat, säger en av poliserna som utnyttjar systemet.

När Aftonbladet besöker Rådhusets tunnelbane­station mellan klockan 16 och 17 så strömmar det ­poliser förbi spärrvakten. De visar upp sina tjänstekort och åker sedan utan att betala.

Stationen ligger precis bredvid det stora polishuset på Kungsholmen i Stockholm och den här tiden så slutar stora delar av kåren för dagen.

Enligt både polisens föreskrifter och Storstockholms lokaltrafiks, SL:s, regler får poliser bara åka gratis när de är i tjänst.

På 40 minuter ser vi ett ­50-tal poliser gå genom spärrarna med sina tjänstekort vid Rådhusets och Maria­torgets tunnelbanestationer.

– Det här att åka gratis med tjänstekortet utnyttjas regelmässigt. Men det finns poliser som betalar för sig, säger en polis till Aftonbladet.

Går miste om pengar

Om hälften av poliserna i Stockholms län åker gratis på tjänstekortet så handlar det om 2 500 personer som slipper betala 9 480 kronor per år för sina månadskort.

Det motsvarar 23,7 miljoner kronor per år eller närmare en kvarts miljard på tio år.

Det är pengar som SL och därmed skattebetalarna går miste om.

Samtidigt är det en förmån på motsvarande belopp för poliserna.

När vi går ner några veckor senare till Rådhusets tunnelbanestation är mönstret det samma. Men denna gång konfronterar vi poliserna som åker på sina tjänstekort.

Många svarar inte när vi presenterar oss och frågar varför de åker på tjänstekortet. En poliskvinna ­puttar undan mig och går sen snabbt vidare.

Flera rodnar och några uppger att de är ute på ­spaningsuppdrag.

En del säger att de inte åker på sina tjänstekort – men det är inte sant, våra kameror dokumenterar när de går förbi spärren och ­visar upp sina tjänstekort.

”Inte ensam om det”

En av de få som stannar upp och svarar ärligt på ­frågor är Lars, som har ­varit polis sedan 1973. Han erkänner utan omsvep att han ­faktiskt åker på sitt tjänstekort.

– Ja, jag gör det ibland.

Varför det?

– Ja, säg det. Jag har ingen bra förklaring till det.

Det får poliser inte göra enligt SL om de inte är i tjänst?

– Det finns säkert regler för det också. Men jag är ju inte ensam om det.

Tycker du det är rätt att ta sig såna förmåner?

– Jag tycker vare sig det ena eller andra.

Men det är ju skattebetalarna som förlorar pengar här?

– Så är det.

Men betalar du någon skatt för förmånen?

– Det tror jag inte att jag gör.

”Tar sig rätten”

Enligt Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på ­Skatteverket, ska poliserna betala skatt för gratisresor som sker på fritiden.

– Det är en privatresa och den är skattepliktig. De får prata med sin arbetsgivare om det, det är väl något som har blivit fel om de inte kan reglerna. Men de är skyldiga att ta upp det här i sin ­inkomstdeklaration.

Att det inte är tillåtet att resa på detta sätt förändrar inte sakfrågan, säger Pia Blank Thörnroos.

– De tar sig rätt och då är grundprincipen att det är skattepliktigt, det är kopplat till korten de har. Ska de göra rätt nu i efterhand ska de redovisa det i deklarationen och ta upp det med sin arbets­givare.

Fotnot: Lars heter egentligen ­något annat.

Publicerad: