Polisen: Branden i moskén är anlagd

Fem personer förda till sjukhus - en svårt skadad

ESKILSTUNA En kraftig brand rasade på juldagen i en moské i Eskilstuna.

Polisen misstänker grov mordbrand - och vittnen berättar hur någon kastat in ett föremål in i lokalen.

– Åtminstone en person har sprungit från den här platsen i direkt anslutning till branden, säger Henrik Lagerkvist, polisens insatschef på plats.

Larmet kom in till polisen klockan 13:18.

En brand hade utbrutit i en moskélokal i bottenvåningen av ett bostadshus i området Nyfors i Eskilstuna.

Branden var under eftermiddagen fullt utvecklad och ett stort räddningspådrag kallades till platsen.

– Vi rubricerar det som grov mordbrand. Det är någon som har kastat in någon form av föremål i lokalen, sedan har det börjat brinna, säger förundersökningsledare Lars Franzell.

En svårt skadad

Totalt är fem personer förda till sjukhus.
I en presskommuniké från Mälarsjukhuset beskrivs en person som "svårt skadad men stabil". Samtliga personer som förts till sjukhuset ska vara under behandling, skriver TT.

– Två har fått rökskador, två har fått sårskador och sedan är det en som har fått någon form av fraktur, säger Lars Franzell.

– Någon har hoppat från en balkong. Jag vet att ambulansen har omhändertagit en person som har fått fotledsskador, säger David Hultman, räddningsledare på plats.

”Det brinner, det brinner”

Enligt vittnen som befann sig inne i moskén hade ett stort antal personer samlats för att be under juldagens eftermiddag när ett fönster krossades.

Sekunder senare började lokalen att fyllas med rök.

– Elden kom väldigt fort. Någon skrek ”det brinner, det brinner”. Folk fick panik och började springa ut. Några hoppade ut genom fönstren, säger ett vittne.

Lägenheter i det aktuella trapphuset har utrymts på grund av den kraftiga rökutvecklingen och boende har förts till en närliggande ungdomsgård, enligt polisen.

"Knackar dörr"

Vid 15:30-tiden meddelar polisen att branden är under kontroll.

Flera patruller finns fortfarande på plats i området.

– De knackar dörr. Vi kan inte gå in och göra en teknisk undersökning i dag utan måste låta brandplatsen svalna. Det kommer tekniker till platsen under morgondagen, säger Franzell.

Polisen bekräftar att moskén tidigare har utsatts för attacker. Den 12 augusti i år krossades flera fönster till lokalen.

– Det har varit incidenter tidigare. De har skett i närtid. Men det har inte varit såhär allvarligt, men det är ingenting jag vill gå in på. Vi jobbar mot alla motiv, säger Henrik Lagerkvist, polisens insatschef på plats.

En person setts springa från platsen

Enligt uppgifter till polisen ska minst en man ha setts utanför lokalen kort innan branden började, något som vittnen även berättat för Aftonbladet.

– Åtminstone en person har sprungit från den här platsen i direkt anslutning till branden. Han har även slängt in något genom en fönsterruta, förmodligen något med brännbar vätska, säger Henrik Lagerkvist.

Polisen vill dock inte gå ut med signalement på den misstänkta gärningsmannen.

Säkerhetspolisen, Säpo, säger att man står beredd att bistå Eskilstunapolisen om det skulle behövas.

– Just nu så avvaktar vi deras utredning, men kommer sannolikt att ta del av den när det finns ett bättre underlag. Vi står redo att börja jobba med det här, om det finns anledning till det, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN