Regeringskrisen 2014

Anna Kinberg Batra om hårda M-kritiken: ”Ska ha livlig debatt”

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Ex-partiledare till angrepp på Kinberg Batras Facebooksida

Tunga profiler inom Moderaterna sågar uppgörelsen med regeringen – och hävdar att oppositionen gett upp.

Nu slår den blivande partiledaren Anna Kinberg Batra tillbaka.

– Det stämmer inte alls, säger hon.

”Sorry Anna, detta var inte bra.”

”En total kapitulation.”

”Löfven såg lika förtjust ut som katten Måns, när han grundligt lurat Pelle.”

Efter att regeringen och Alliansen presenterade Julöverenskommelsen i går haglade de kritiska inläggen på den blivande moderata partiledaren Anna Kinberg Batras Facebooksida.

En av de hårdaste kritikerna var förre partiledaren Ulf Adelsohn.

– Man har med varm hand överlämnat vågmästarrollen till Vänsterpartiet. Oppositionen har abdikerat, säger han till Aftonbladet.

”Klart att det blir diskussion”

Anna Kinberg Batra, som föreslås bli ny partiledare för Moderaterna, säger sig ha förståelse för synpunkterna.

– Det är klart att det blir diskussion när man gör sådana här historiska överenskommelser. Alla moderater är redo att vinna val igen, och alla vill byta statsminister.

Men hur känns det att få sådana hårda inlägg på din egen Facebooksida?

– Vi ska ha en livlig intern debatt, och den syns utåt också. Det stör inte mig. Jag tycker att det är viktigt att vi diskuterar hur Alliansen och Moderaterna kan bli ännu starkare framöver.

Avfärdar sågningen

Men den blivande M-ledaren slår tillbaka mot Adelsohns påstående att oppositionen har abdikerat i och med uppgörelsen.

– Det stämmer inte alls. Det som är historiskt här är att en socialdemokratisk statsminister erkänner att det inte bara är ett parti som bestämmer i Sverige, utan att han är beredd att släppa fram Alliansen om vi blir större vid nästa val.

Flera kritiker anser att Moderaterna bör närma sig Sverigedemokraterna i stället för att kompromissa med regeringen. Andra menar att uppgörelsen kommer att spela SD i händerna.

Det tror dock inte Anna Kinberg Batra.

– De som verkligen gynnas är väljare som väljer regeringsalternativ. Det är bra att det finns olika regeringsalternativ, och att det spelar roll hur man röstar. Nu kan Sverige regeras av det regeringsalternativ som är störst, oavsett vilket det är.

”Redo att bli statsminister”

I en intervju med DN går statsminister Stefan Löfven ut och kritiserar Alliansens agerande under processen som ledde fram till Julöverenskommelsen.

– De borgerliga sa att jag hade tre olika alternativ. Ett var att ta deras budget. Alternativ två var att avgå. Tre att utlysa extraval. Då känner jag ju att ett av alternativen är realistiskt, säger Löfven till tidningen.

I TV4:s Nyhetsmorgon i morse sa Anna Kinberg Batra att hon var redo att bli statsminister efter nyvalet:

– Jag var beredd att anta den utmaningen. Våra riksdagsledamöter var också redo att ta fajten om Stefan Löfven skulle utlysa extraval för att Sverige skulle behöva få tillbaka Alliansen.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger till Aftonbladet att regeringen och Alliansen har olika uppfattningar om vad som hänt under förhandlingarna.

– Vi kommer nog ha en del fortsatta diskussioner om historieskrivningen och varför vi hamnat här. Det finns två olika bilder, och vi är inte riktigt överens.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2014

Anna Kinberg Batra