Lettlands ambassadör: Ryssland har blivit oförutsägbart

Av: Jon Demred

Publicerad:

Putin kan attackera Baltikum, varnade Anders Fogh Rasmussen i förra veckan.

— Vi är oroliga, säger Lettlands ambassadör till Aftonbladet.

Natos föredetta generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen, sa häromveckan till The Telegraph att Ryssland kan komma att attackera Baltikum. Syftet skulle vara att testa och slutligen splittra Nato, det rapporterar Dagens Nyheter i dag.

— Om det skulle hända måste Nato svara med styrka. Annars kommer Nato gå under, säger Lettlands ambassadör, Gints Jegermanis, till Aftonbladet.

Putin vill testa Nato

Blir en medlemstat i Nato attackerad så måste alla andra medlemsländer komma till hjälp. Fogh Rasmussen tror att Putin vill testa Natos solidaritet.

Gints Jegermanis menar att det har blivit oroligare i Lettland sedan Rysslands invasion av Krim. Samtidigt säger han att det inte är något nytt som händer.

— Ryssland har försökt destabilisera Baltikum och övriga grannländer ända sedan vi blev självständiga.

Ett sätt att göra det på, enligt såväl Anders Fogh Rasmussen som Gints Jegermanis, är att skapa oro bland Baltikums ryska minoritet.

Får felaktig information

Den rysktalande minoriteten i Lettland utgör runt 35 procent av landets befolkning. Gints Jegermanis är orolig över att minoriteten endast tar del av ryska medier och därför får felaktig information om läget i landet och världen.

— Lettlands etniska minoriteter, de som bara talar ryska, tenderar att enbart följa rysk media. De får missledande och i vissa fall även aggressiv information. Men samtidigt har de tydligt valt att bo i ett demokratiskt land.

”Mycket oroväckande”

Rysslands ökande aggressiva beteende skrämmer såväl ambassadören som det lettiska folket. Jegermanis säger att letterna har blivit mer oroliga sen Rysslands invasion av Krimhalvön.

— Rysslands militära aktivitet är mycket oroväckande. Invasionen har väckt hemska minnen från förr hos många letter, speciellt bland de äldre.

Till The Daily Telegraph säger Anders Fogh Rasmussen att Putin vill återupprätta Ryssland som stormakt. Det var inte längesedan Lettland och övriga baltiska länder var under rysk kontroll. Därför tycker Gints Jegermanis att den nuvarande situationen är så oroväckande.

Mer demokrati och öppenhet

Han menar att det viktigaste just nu är att alla EU- och Natoländer svarar Ryssland med mer demokrati och öppenhet.

— Ryssland har blivit oförutsägbart. Men vi får inte gripas av panik och vi får inte kompromissa med våra demokratiska värderingar, säger han.

Publicerad: