Kvinnor vittnar om livet under IS förtryck

NYHETER

Kvinnor som lever under IS hårda förtryck delar i kvällens Agenda med sig av hur det är att ständigt vara rädd för att bli indragen i en bil och att leva i en stad där halshuggningar och avrättningar på gatorna har blivit normalt.

– Det är omöjligt att leva här. Det är rena terrorväldet för barnen, säger Nada, en av kvinnorna som medverkar.

I kvällens Agenda visas ett inslag med vittnesmål från kvinnor som lever under IS förtryck i Syrien.

En av de kvinnor som anonymt berättar om hur det är att leva under IS hårda styre kallas i programmet för Nada. För hennes säkerhets skull bär hon slöja för ansiktet och hennes röst har i programmet förvrängts av samma skäl.

Rädd för att bli stoppad

Den av IS ockuperade staden Raqqa i Syrien utgör Kalifatets centrum. IS intog staden för nästan ett år sedan och staden, där det tidigare levde människor med olika religioner, präglas nu av strikta lagar.

Nada berättar i Agendas inslag om att det som hon är mest rädd för är att bli stoppad av någon från IS för att hon inte bär handskar eller för att hon bär slöjan fel.

– Att ens ögon syns. Det krävs inte mycket för att man ska dras in i deras fordon. Man kan bli slagen. Det är sådant man försöker undvika, säger hon.

Halshuggningar sker ständigt

Även om kvinnorna lever under stränga och obarmhärtiga omständigheter lever även männen farligt. Halshuggningar och korsfästningar utförs mitt i stan och huvuden sätts upp på staket.

– Jag var på marknaden när folk plötsligt började springa. Vi sprang för att se vad som hände. De hämtade en man i 60-åtsåldern. De hängde upp och band fast honom och folk stod och såg på. Han dömdes för kätteri och skulle halshuggas. De avkunnade domen och halshögg honom medan vi såg på, som vore det helt normalt. Det har blivit helt normalt. Var och varannan dag kan man se sådant, berättar Nada i programmet.

"Rena terrorväldet för barnen"

Nada säger att hon inte kan stanna kvar i Raqqa. Att det bara blir värre.

– Det är omöjligt att leva här. Det är rena terrorväldet för barnen. När de är ute kan de få se ett avhugget huvud eller människor som är dömda till döden. Deras lek är blod och militär och vapen. Och inga skolor är öppna. Barnen har det väldigt svårt här i dag.

Fler och fler försöker att fly från Raqqa. Säkerhet söker de i Turkiet och i Irak.

"Ett centrum för extremism"

En annan kvinna som medverkar i programmet bär även hon slöja för att hålla sig anonym. Hon tog sig nyligen ut från Raqqa och över gränsen. För Agenda berättar hon om bland annat kidnappning av flickor, om kvinnors svåra situation och om tvångsäktenskap.

– Det har blivit ett centrum för extremism. Vi känner inte igen gatorna i vår stad. Ett ofattbart mått av efterblivenhet och förtryck. På gatorna ser man uttryck för våld och barbari. Vill de straffa någon så hugger de av honom huvudet på öppen gata. Folk blir korsfästa. De hänger i flera dagar och börjar lukta. Det är vidrigt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Irak

Syrien

IS/Daesh