Lars, 53, tog sitt liv – nu frias cheferna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Unik tingsrättsdom om arbetsmiljöbrott rivs upp

1 av 2 | Foto: Privat
Socialsekreteraren Lars Persson tog sitt liv 53 år gammal.

Socialsekreteraren Lars Persson, 53, tog sitt liv sedan han upplevt sig mobbad av sin chef i Krokoms kommun.

I dag revs tingrättens dom upp. Nu frias två chefer helt från arbetsmiljöbrott av hovrätten.

– Jag är besviken. Till och med när en person dött finns inga möjligheter att få rätt, säger änkan Maria Persson.

I dag föll domen vid Hov­rätten för Nedre Norrland i Sundsvall gentemot två chefer inom socialtjänsten i Krokoms kommun.

Tingsrättsdomen rivs upp helt och åtalet gentemot de båda cheferna - en 56-årig socialchef och 58-årig mellanchef - ogillas.

De dömdes i tingsrätten i Östersund i februari 2014 för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död gentemot socialsekreteraren Lars Persson. Domen blev villkorlig samt böter till 50 000 respektive 23 000 kronor.

Brister i chefernas agerande

Hovrätten har kommit fram till att det inte var frågan om oaktsamhet av sådant slag från cheferna att den är straffbar som vållande till annans död eller vållande till sjukdom. De båda cheferna kan därför inte heller fällas till ansvar för arbetsmiljöbrott och åtalet mot dem ska därför ogillas.

Hovrätten har kommit fram till att det fanns brister i de båda chefernas hantering av Lars Perssons situation.

De har brustit när det gäller att anpassa Lars Perssons arbetsförhållanden, omplaceringsmöjligheterna, och att undersöka behovet av rehabilitering. Hovrätten menar dock att det i praktiken var svårt att åstadkomma tillfredsställande lösningar på arbetsplatsen för Lars Persson.

Denna oaktsamhet anses dock inte så klandervärd att den är straffbar.

En av cheferna undertecknade en underrättelse om avskedande av Lars Persson utan att det fanns skäl för detta.

Hovrätten var dock inte enig i sin dom. En ledamot ville döma cheferna.

Änkan besviken

Änkan Maria Persson är djupt besviken på hovrättsdomen.

– Jag blir desillusionerad. Nu är det ju fritt fram för att börja behandla folk hur som helst på arbetsplatserna. Det här med ansvar för arbetsmiljön och den psykosociala situationen betyder ju ingenting efter det här, säger hon.

Hon är dock nöjd med att det gick så långt som till åtal och fällande dom i tingsrätten.

– Det innebar ändå en upprättelse för oss och för Lars.  Det har kommit upp på bordet och det pratas om det. Det kanske det inte hade gjorts annars. Men det känns ju hemskt för alla dem som hade fått ett litet hopp.

Hon är också nöjd med att Lars Perssons självmord klassats som arbetsskada av Försäkringskassan.

Båda cheferna har slutat på sitt arbete i Krokoms kommun.

”En enda lång pärs”

58-åringens advokat Andreas Victor, säger:

– Min klient är fantastiskt lycklig och lättad. För honom har det här varit en enda lång pärs. Han har varit sjukskriven från det att han delgavs misstanke om det här brottet.   Han har fått avgångsvederlag från kommunen och slutade i februari. Han har mått så dåligt över det här.

56-åringens advokat, Rolf Lohse:

– Det är klart att min klient är glad över det här. Personligen är jag inte överraskad över domslutet. Jag var mer överraskad över tingsrättsdomen. Min klient fick avgångsvederlag av kommunen och slutade nyligen i år.

Aftonbladet berättade för första gången om socialsekreteraren Lars Perssons självmord i oktober 2012. Han var djupt engagerad i sitt arbete med missbrukare inom individ- och familjeomsorgen i Krokoms kommun.

Hittades död i hemmet

Det var den 10 juni 2010 som Maria Persson hittade sin make död i hemmet.  Lars Persson hade tagit sitt liv, 53 år gammal. Han efterlämnade även tre barn.

Skälet var enligt Maria Persson mobbning på arbetsplatsen, som startade när Lars Persson fick en ny kvinnlig chef. Den nya chefen kritiserade hela tiden Lars, hackade på honom och letade fel. Lars började må dåligt och försökte prata med de överordnade cheferna, men upplevde att ingen lyssnade.  Lars bad att få bli omplacerad, utan gehör.

Han blev mer och mer osäker på sig själv. Han bröts ned, både i sitt arbete och som människa. Änkan Maria Persson säger att det handlade om utstötning.

Lars fick en akut krisreaktion och blev djupt deprimerad. Läkaren på företagshälsovården diagnosticerade hans tillstånd som arbetsrelaterat. I maj 2010 fick Lars Persson vid ett möte med cheferna beskedet att han skulle avskedas.

Tre veckor senare tog han sitt liv.

I september 2010 polisanmälde Maria Persson fem chefer i Krokoms kommun. Kammaråklagare Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund väckte åtal för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död gentemot två av cheferna.

Åtalet var unikt, liksom domen. Men nu har den alltså rivits upp av hovrätten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN