30 döda i USA-ledd bombräd mot IS

Foto: Trupper från Islamiska staten, IS.
NYHETER

Minst 30 människor har dödats i en USA-ledd bombräd mot ett oljeraffinaderi i nordöstra Syrien, uppger det oppositionsvänliga brittiska Syriska människorättsobservatoriet.

Jihadister från Islamiska staten (IS), men även raffinaderiarbetare, ska ha dött i attacken, som utfördes i ett IS-kontrollerat område nordöst om staden Tel Abyad, nära gränsen mot Turkiet.

– När ett påstående om att civila fallit offer för amerikanska eller av koalitionens styrkor bedöms som trovärdigt görs en grundlig undersökning för att avgöra rimligheten i det, kommenterade en talesperson för koalitionen uppgiften om civila offer senare.

IS, som lagt under sig stora områden i Syrien och Irak och upprättat ett självutnämnt kalifat i regionen, tjänar stora pengar på oljeförsäljning. FN uppskattade i november att terrorgruppen drar in upp till 1,6 miljoner dollar om dagen, motsvarande cirka 13,5 miljoner kronor, på verksamheten. Men enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon har bombningar av raffinaderier i IS-kontrollerade områden lett till att intäkterna minskat kraftigt, och inte längre utgör lejonparten av terrorgruppens inkomster.

TT-REUTERS

ARTIKELN HANDLAR OM