Carl Bildt: Jag skulle varit tuffare

Utrikesministern Carl Bildt ger svar på tal efter det gemensamma uttalandet från de socialdemokratiska partiledarna.

– Jag skulle varit tuffare, säger han.

Fyra nordiska socialdemokratiska partiledare – däribland Stefan Löfven – gjorde tidigare i dag ett gemensamt uttalande i Israel- och Palestina-frågan.

– Det innehåller inga större sensationer. Jag skulle varit tuffare med kravet på att stoppa bombandet och häva blockaden. Det är allra viktigast just nu, säger Carl Bildt (M), utrikesminister.

Partiledarna vill se internationell närvaro av FN-ledda trupper i Gaza om och när en fredsuppgörelse är nådd. Det förespråkar även Carl Bildt.

Bildt: Observatörer vid gränserna behövs

– Fast jag har svårt att se att en FN-trupp är aktuellt. Det accepterar inte Israel. Det finns redan långtgående planer på hur ett säkerhetsarrangemang skulle se ut. Det är främst amerikanerna som tagit fram det och i det ingår olika typer av närvaro, säger han.

I ett närmare perspektiv vill Carl Bildt se EU-observatörer vid gränserna i Gaza.

– Det krävs ett arrangemang vid gränskontrollerna. Vi har tidigare haft en EU-mission, som försvann i samband med senaste kriget. Det handlar inte om någon väpnad trupp, utan om observatörer.

"Min telefon går varmare än på länge"

Antalet offer sedan början av juli – då upptrappningen av konflikten startade – har stigit till över 1 000. Det uppger sjukhuskällor i Gaza till nyhetsbyrån AFP.

På lördagskvällen meddelades också att vapenstilleståndet förlängs med fyra timmar fram till midnatt. Trots det startade striderna igen minuter efter beskedet.

Är situationen i Gaza annorlunda nu jämfört med händelserna 2008, 2009 och 2012?

– Ja, motsättningarna är hårdare och Hamas är mer isolerat. Bilderna jag sett från Beit Hanoun i dag är klart värre än 2009, säger Carl Bildt och tillägger:

– Det är ett osedvanligt anspänt och krävande internationellt läge just nu. Det är så många kriser som pågår och som relaterar till varandra. Gazakonflikten är förmodligen den enklaste konflikten och den är svårare nu än tidigare. Ukraina har en speciell dimension eftersom Ryssland är inblandat, sedan är det Syrien som ser utomordentligt illa ut och en förfärlig situation i Irak. Samtidigt pågår ett sammanbrott i Libyien. Allt hänger ihop och terrorhotet i Norge har också med detta att göra. Min telefon går varmare än på väldigt länge.

Publisert: