”Ett haveri för det rödgröna samarbetet”

avAnette Holmqvist, Mattias Sandberg, Pär Karlsson

Alliansen välkomnar ett extra val i mars

1 av 6

Alliansen välkomnar möjligheten att möta väljarna igen i mars. Men dömer samtidigt ut beskedet från Stefan Löfven om att det ska bli ett extra val.

– I dag har vi upplevt ett haveri för det rödgröna samarbetet, säger Jan Björklund (FP).

Samtidigt står det nu klart att Moderaterna nu tidigarelägger sitt val av ny partiledare till januari.

Efter en flera timmar lång debatt i riksdagens kammare stod det på onsdagseftermiddagen klart att regeringens budget hade röstats ned. Därmed är det nu den tidigare Alliansregeringens budget som gäller i Sverige.

En knapp timme därefter kallade statsminister Stefan Löfven till presskonferens och meddelade att han sitter kvar med att regeringen kommer att utlysa extra val (nyval) till den 22 mars.

– Jag har tagit ansvar, jag tänker ta det ansvaret i dag. Jag är glad att de bekräftar att det är vi som fattar beslut. Vi meddelar följande nu. Regeringen kommer 29 december utlysa extra val, sa han.

Inga fler utsträckta händer

Stefan Löfven gjorde samtidigt slut för fler utsträckta händer över blockgränsen.

– Jag kommer inte att ta några ytterligare initiativ till samtal. Den tiden verkar vara förbi. Vill de andra partierna höra av sig så vet de var jag finns.

Med på presskonferensen var också Gustav Fridolin, utbildningsminister och språkrör (MP).

– Vi kommer att gå till val på att skolan, jobben och klimatet sätts före skattesänkningar, slog han fast.

Beskedet från Löfven och Fridolin var också att man kommer att gå fram gemensamt med sin budget som en slags valplattform. Men att det kan komma till fler frågor. Även avtal som ingicks för att Vänsterpartiet skulle stödja S/MP-regeringens budget, som uppgörelsen om vinster i välfärden, ska ligga fast.

Alliansens besked dröjde

På Sverigedemokraternas kansli jublade man under eftermiddagen åt Stefan Löfvens besked om att väljarna ska få säga sitt en gång till. Partiet tror på ännu en valframgång och menar att valet kommer att bli en slags "folkomröstning om invandringspolitiken".

Alliansen dröjde dock flera timmar innan man kommenterade hur man ser på Stefan Löfvens besked.

Vid halvåtta tiden på kvällen inledde man dock en presskonferens där Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) deltog.

Kinberg Batra inledde med att slå fast att "Sverige fått rätt budget men fel regering".

Annie Lööf beskrev i sin tur Stefan Löfvens första tid som regeringschef som en turbulent tid.

– Dagens misslyckande från Stefan Löfven är ett crescendo på den tiden, sa hon.

Alla alliansledarna slog fast att de ser fram emot ett nytt val redan om några månader.

– Det här är en stor möjlighet för Sverige att få tillbaka en Alliansregering i stället för det rödgröna haveri vi har sett. Löfven har gjort en rejäl vänstersväng. För vår del är jag optimistisk om att vi kan förbättra våra siffror. Helt enkelt för att nu har väljarna fått pröva alternativet, sa Jan Björklund.

Vill ha nytt regelverk

Alliansledarna menade att det är Stefan Löfven som bär ansvaret för den situation som Sverige nu hamnat i, då de menar att han kom oförberedd till uppdraget.

De upprepade dock det erbjudande de gav Löfven i ett möte på tisdagskvällen – att gemensamt komma överens om ett nytt regelverk för hur Sverige ska kunna styras även när regeringen är i minoritet, för att undvika situationer som dagens.

– Vi har en besvärlig situation. Extra valet kanske inte löser nåt, inte löser tillkomsten av ny regeringsbildare, inte löser hur en minoritetsregering ska få igenom sin budget, då kvartstår många bekymmer. Vi måste se till att vi får ett regelverk anpassat till den situationen, sa Göran Hägglund.

Kinberg Batra väljs i januari

Beskedet från Stefan Löfven fick genast en konsekvens i form av att Moderaterna nu tidigarelägger sin extrastämma. Valet av ny partiledare efter Fredrik Reinfeldt kommer nu ske den tionde januari i stället för den sjunde mars, som planerat från början. Allt pekar på att hans efterträdare blir gruppledaren Anna Kinberg Batra.

– Vi förbereder oss nu för extra val i mars. Därför kommer jag imorgon att be partistyrelsen att tidigarelägga vår extrastämma till den 10 januari och då kommer vi att välja vår nya partiledare. Vi ser fram emot att möta väljarna tillsammans med Alliansen i den kommande valrörelsen, säger partisekretaren Kent Persson.

ARTIKELN HANDLAR OM