”Anna Kinberg Batra får frågan”

avMattias Sandberg

Så tror experten att Alliansen kan ta tillbaka makten

1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall
Anna Kinberg Batra (M).

Stefan Löfven (S) avgår – och Anna Kinberg Batra (M) får frågan av talmannen om att bilda ny regering.

Det tror statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson.

– Det vore ett enormt politiskt nederlag om det blir ett extra val, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt som budgetdebatten i riksdagen pågår för för fullt spekulerats det nu om vad som kommer hända efter budgetomröstningen.

Statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson bedömer det som osannolikt att det blir ett extra val.

”Sista utväg”

– Det vore ett stort nederlag för svenskt politiskt ledarskap. Det är verkligen en sista, sista utväg. Det är ju en ökad konfliktnivå i svensk politik just nu. Så det är upp till bevis om vårt system klarar av att hantera det, säger han till Aftonbladet.

Ekengren Oscarsson tror i stället att Stefan Löfven avgår – och Anna Kinberg Batra får frågan av talmannen om att bilda en ny regering.

– Det är ganska naturligt att Löfven avgår om hans budget inte går igenom. Så då går det till talmannen Urban Ahlin som måste ge ett nytt förslag till riksdagen om att bilda regeringen. Det som hände hände sist när Ingvar Carlsson (S) avgick var ju att Carl Bildt (M) fick frågan. Vi kan få ett liknande scenario nu.

Möjligheter för en Alliansregering

Carl Bildt valde visserligen att tacka nej efter några dagars betänketid – men Ekengren Oscarsson ser vissa möjligheter för en Alliansregering att ta över efter Löfven.

– De har ju i så fall en riksdagsmajoritet för sin budget. I dessa dagar är det mycket att hänga i granen. Allianspartierna har ju även fler mandat än S och MP. Så vi får en lite starkare minoritetsregering.

– Kinberg Batra skulle dessutom ha lite tid på sig att fundera över hur hon ska hantera SD. Hon har ju sagt att hon vill fullfölja Reinfeldts linje när det gäller migrationspolitik. Så hon har ju en möjlighet att utveckla en ny migrationspolitik över blockgränserna.

Enligt Ekengren Oscarsson är det viktigt med en snabb lösning. 

– Det finns ingen anledning att dröja. Det är viktigt att riket styrs. Jag gillar personligen den norska modellen där man inte har extra val som ett altenativ. Där måste man i stället jobba med det man har.