Nyheter

SJ lovar se över hur anställda ska få se ut

Av: 

Nina Svanberg

NYHETER

"Vi ska se över reglementet, kan vara lite väl gammalmodigt"

Eva Nilsson, 51, får behålla jobbet – och örhängena på, men bara så länge hon inte går ombord på tåget.

– Vi ska se över reglementet, det har några år på nacken och synen på utseende har ändrats över tid, säger Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SJ.  

Eva Nilsson fick igår torsdag beskedet att hon skulle omplaceras om hon inte tog av sig sina fem öronringar. Hon vägrade - och fick order om att inställa sig på arbetet i civila kläder för annan tjänstgöring. I förlängningen riskerade hon jobbet. Men. Efter att Aftonbladet skrivit om SJ:s regler för personalens kläder backar nu företaget gällande klädpolicyn.

– För det första vill jag säga att Eva under alla år har gjort ett bra jobb och är en omtyckt person av kunder och bland kolleger. Hon har de bästa vitsord. Det vi frågar oss nu, och som Eva gjort oss uppmärksamma på, är om vi har anledning att se över reglementet, säger Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SJ.  

Hon lägger till att man anser att närmsta ledning har gjort rätt och följt reglementet.

"Kan jobba på som vanligt"

Under tiden som SJ:s HR-avdelning utreder klädpolicyn lovar Helga Baagøe att Eva Nilsson behåller jobbet och att diskussionen kring henne helt pausas. Däremot får Eva Nilsson inte jobba ombord på tågen. Istället får hon arbetsuppgifter som ska utföras i civila kläder.

– Det är viktigt att betona varför vi har ett reglemente överhuvudtaget, att det är för att ge en så neutral och enhetlig bild av SJ som möjligt, i linje med övriga reseföretag.

Lättad men inte lugn

Eva Nilsson blir lättad över beskedet men säger samtidigt:

– Det känns bra, men ledningen borde stötta oss istället för att peka ut. De säger att det här inte var personligt men den person som fick ta min tur idag har också flera örhängen.

Erik Bohman är förtroendevald fackmedlem från Seko och säger:

– Det här är inte mer än rätt, det är pinsamt att man har försökt använda reglementet på det här viset. Men det är jättebra om det här leder till att SJ faktiskt ser över reglementet, säger Erik Bohman, som jobbar som tågvärd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckien–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: