Mejla

Wolfgang Hansson

Larmet: De tömmer sina bankkonton

Publicerad:
1 av 3 | Foto: JERKER IVARSSON
Aten.

ATEN. Den medelålders mannen som kommer ut från bankkontoret skrattar bittert åt min fråga om han tömt sina konton av rädsla för vad som ska hända efter valet.

– Jag har inga konton kvar. Besparingarna är slut.

För många greker har krisen inneburit att de tvingats tömma spargisen för att överleva. Men det finns fortfarande en grupp människor som har pengar kvar på sina bankkonton.

Alarmerande är att de i allt större utsträckning tar ut dem och flyttar dem utomlands eller stoppar dem i madrassen.

Ett väldigt konkret bevis på att människor fruktar vad som ska hända efter valet på söndag.

De stora uttagen har skapat brist på kontanter. Att det överhuvudtaget går att ta ut några pengar på bankomaterna i Aten beror på att EU gett Grekland en kreditlina.

Men beslut om att fortsätta förse Grekland med kontanter fattas med två veckors mellanrum. Om EU inte gillar vad de ser efter valet kan landet stå utan pengar om två veckor.

Har tagit ut 100 miljarder

Fondhandlaren Nikos Chryssochoiois sitter dagligen mitt i den ekonomiska stormen. Han tycker uttagen är mycket oroande.

– Sedan i december har grekerna tagit ut 100 miljarder kronor netto från sina konton. Det motsvarar 6,5 procent av den totala behållningen vilket är väldigt mycket.

Även Sverige och svenskarna kan påverkas av valutgången i Grekland. Om vänsterradikala Syriza vinner som alla opinionsmätningar förutspår men inte omedelbart lyckas bilda en ny regering kan det bli turbulent på finansmarknaderna runtom i Europa.

Grekland är nämligen i tidsnöd. Uppgörelsen om de nuvarande nödlånen från EU går ut den 28 februari men landet klarar sig inte utan nya lån. Före 1 mars måste Grekland ha förhandlat fram ett nytt avtal med Trojkan (EU, Europeiska centralbanken och IMF).

Eftersom Syrizaledaren Alexis Tsipras gått till val på att höja pensioner, anställa fler i den offentliga sektorn och höja minimilönen så blir det oerhört tuffa förhandlingar. Hans löften går tvärtemot den åtstramningspolitik som EU krävt att Grekland ska föra.

En liten risk finns för att det kan sluta med Greklands utträde ur euron. Men även om det inte går så långt kan resultatet blir ny ekonomisk oro i Europa som även drar med sig Sverige och andra EU-länder med egna valutor.

Det är därför som omvärlden med viss bävan spänt följer valutgången och det politiska efterspelet. Över 500 utländska journalister är på plats i Aten. Valet betraktas som ett ödesval.

”Bara lycksökare lockas”

Nikos Chryssochoiois ljusblå skjortärmar är redan uppkavlade. För honom är kaoset redan här.

Sedan krisens början har grekiska bankaktier förlorat 98 procent av sitt värde. Atenbörsen har de senaste veckorna gått upp och ner som en jojo. Den har blivit ett ställe för våghalsiga spekulanter ute efter att tjäna snabba pengar.

– Tyvärr är det numera bara lycksökare som lockas av Grekland istället för de seriösa investerare som vi behöver.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: