Nyheter

Två män kopplade till Hornermordet gripna

Av: 

TT-Reuters

Josefin Westin

NYHETER

För nio månader sedan dödades SR:s korrespondent Nils Horner på gatan i Kabul.

Nu uppger Afganistans underrättelsetjänst att två män kopplade till mordet har gripits.

– Det här är åtgärder som har tagits i Afghanistan, säger Krister Petersson, chefsåklagare.

Nils Horner, 51, dödades i i Kabul i Afghanistan den 11 mars i fjol.

Han stod utanför den libanesiska restaurangen Taverna du Liban tillsammans med sin förare och tolk när två män närmade sig.

En av de okända männen drog upp ett vapen och sköt Horner i bakhuvudet på nära håll. Han var precis i färd med att rapportera inför fjolårets presidentval i Afghanistan.

”En militant ledare”

Direkt samma dag greps två personer.

Ingen har dock sedan dess ställts tillsvars för mordet.

Afghanistans underrättelsetjänst uppger nu att två män i den militanta grupp, som sagt sig ligga bakom mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner i Kabul i fjol, har gripits.

"Det nationella säkerhetsledningen har gripit en militant ledare för terrorgruppen Mahaz-e-Fedaiyan. . . med två pistoler, två tidsinställda bomber och en ljuddämpare", heter det i ett uttalande från myndigheten.

Enligt säkerhetsledning ska de ha gripits i förra veckan i Kabul tillsammans med en tidsinställd bomb, två pistoler och en ljuddämpare. Gruppen ska ha planerat att genomföra en attack i den afghanska huvudstaden, uppger nyhetsbyrån AP.

Enligt den svenska diplomaten i Afghanistan, Anders Skiöldebrand, har uppgifterna om gripandet skickats till utredare i Sverige.

Krister Petersson, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Jag har inga kommentarer kring dett a just för tillfället. Det här är åtgärder som har tagits i Afghanistan. Jag kan inte bedöma vad min information kan ställa till med, säger han.

Tagit på sig fler mord

Gruppen, som uppges vara känd under namnet Självmordsfronten eller Fidai Mohaz, har tidigare även ha tagit på sig skulden för mordet på guvernören i provinsen Logar.

Gruppens medlemmar uppges ha koppling till talibanerna. De ska ha hävdat att Nils Horner spionerade för den brittiska underrättelsetjänsten.

Samtidigt fortsätter polisutredningen i Sverige angående mordet.

– Vilka åtgärder som vi har planerat eller har för avsikt att genomföra kommer jag inte heller att kommentera just nu, säger Krister Petersson.

För Sveriges Radios ekoredaktion är det blandade känslor just nu.

– Vi hoppas så klart innerligt att de skyldiga ställs inför rätta men de här uppgifterna är väldigt osäkra, säger Ekots chef Anne Lagercrantz till TT.

Fakta: Utbrytargruppen Fidai Mohaz

Fidai Mohaz ska ha bildats av en gruppering som stödde talibanen mulla Dadullah, som dödades 2007.

Gruppen har tidigare tagit på sig ansvaret för mordet på den afghanske guvernören Arsala Jamal i Logarprovinsen, liksom lönnmordet på den talibanske ex-ministern Arsala Rahmani.

Gruppens ledare, haji Najibullah, tros vara ansvarig för kidnappningen 2008 av The New York Times-journalisten David Rohde.

Enligt ett uttalande på gruppens hemsida och Facebooksida i fjol ska Sveriges Radios mördade Asien-korrespondent Nils Horner "inte ha varit journalist utan agent för MI6" – och ha dödats av den anledningen. MI6 är en brittisk spiontjänst.

Källa: The Guardian med flera (TT)

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter