Attack mot tidning som publicerat Charlie Hebdo-teckningar

NYHETER

Anställd: Vi har mottagit indirekta hot

1 av 3 | Foto: AP

En tysk tidning som publicerat Mohammed-teckningar från Charlie Hebdo har utsatts för mordbrand. Ingen person uppges vara skadad.

– Vi är lite skakade just nu, säger en person ur redaktionen som Aftonbladet pratat med.

Tipsa | Aftonbladet

Rubriceringen är mordbrand. Attentatet har skett mot en av Hamburgs tre största tidningar, Hamburger Morgenpost. Två män som betett sig misstänkt i området är gripna. Tidningen Morgenpost skriver på webben att händelsen inträffade vid klockan två på söndagsmorgonen.

”Stenar och ett brinnande objekt har kastats in genom ett fönster”, säger en polis till AFP och fortsätter:

”Två rum på lägre botten skadades men branden kunde släckas snabbt”.

Det är är än så länge oklart om brandattacken har koppling till terrorattentatet i Paris tidigare i veckan.

”Känns olustigt”

– Vi är lite skakade just nu, säger en person ur redaktionen på Morgenpost som Aftonbladet pratat med.

– Jag var först på platsen här på redaktionen och allt luktar rök. Vi publicerade flera av Charlie Hebdos Mohammedteckningar på vår förstasida i torsdags med orden: Det här måste vi ha friheten att kunna göra. Det fick vi ganska mycket kritik för. Inte direkta hot, men hårda ord, säger en av tidningens anställda till Aftonbladet.

Enligt tidningens anställda har en eller flera gärningsmän slagit sönder ett fönster och kastat in ett brinnande föremål i tidningens arkiv. Brandföremålet har kastats in från byggnadens innergård.

– Brandkåren kunde släcka elden ganska snabbt, men en del av vårt arkivmaterial blev förstört.

I efterspelet av terrorattacker

I onsdags utsattes satirtidningen Charlie Hebdo för en terrorattack och 12 personer ur redaktionen sköts ihjäl av två misstänkta gärningsmän. Gärningsmännen dödades under stormningen av ett tryckeri nära de Gaulle-flygplatsen, där männen tagit gisslan. Ytterligare en man kopplas till terrorattentatet. Ahmedy Coulibaly sköt i torsdags ihjäl en kvinnlig trafikpolis i en förort till Paris, på fredagen tog han gisslan i en kosher-butik. Också han sköts ihjäl av polis när butiken stormades. Polisen letar Coulibalys flickvän, som misstänks för medhjälp. I lördags kom rapporter om att hon flytt landet och befinner sig i Syrien.