Bekräftat: Bröderna döda efter stormning

De två terrormisstänkta bröderna Cherif Kouachi, 32, och Said Kouachi, 34 har dödats efter att polisen stormat i tryckeriet där de barrikaderat sig.

Tidningen Le Monde uppger att de båda bröderna har dödats efter skottlossning. Personen som hölls som gisslan ska vara vid liv.

Under fredagsförmiddagen förskansade sig Cherif Kouachi, 32, och Said Kouachi, 34, i ett litet tryckeriföretags lokaler i det franska samhället Dammartin-en-Goële.

Minst en stridsvagn har synts till i området.

Säkerhetsstyrkor, polis och militär har slagit en järnring runt hela samhället.

Helikoptrar med specialstyrkor har landat i närheten av lokalerna vid lunchtid idag.

Samtidigt som polisen försöker lösa den gisslankrisen ska Amedy Coulibaly, en man med kopplingar till bröderna Kouachi, tagit gisslan i kosherbutik i centrala Paris.

"Ingen på skolan har hört av sig"

Det var lugnet och avståndet från Paris som fick Issam och hans fru Ikram att flytta från den franska huvudstaden till det lilla samhället Dammartin-en-Goële.

I morse lämnade de som vanligt sin treåriga dotter på förskolan i samhällets centrum, en blekgul byggnad med en liten lekplats i anslutning och stora teckningar klistrade på insidan av fönstren.

– Vid 9.30 hörde vi vad som hände på nyheterna och att det var här i Dammartin. Ingen på skolan har hört av sig, men vi följde det i media. Jag längtar efter att få hämta min dotter nu, säger Issam, som tillsammans med sin fru och en grupp andra oroliga föräldrar samlats utanför skolan i väntan på besked.

Är du orolig?

– Ja, jag tänkte direkt på min dotter när jag hörde det. Vi försökte komma hit så fort som möjligt när vi förstått vad som hänt för att hålla oss uppdaterade.

Biljakt och skottlossning

88 000 poliser och militärer har sökt efter bröderna sedan i onsdags, då de båda bröderna misstänks ha stormat in i satirtidningen Charlie Hebdos lokaler och mördat tolv personer.

Tidigt i fredagsmorse stal bröderna Kouachi en grå Peugot från en kvinna i byn Montagny Sainte Felicite ungefär 5 mil från Paris.

Hon hotades med automatvapen men skadades inte.

I samband med att bilen stals avlossade bröderna skott mot polisen men ingen ska ha skadats.

Oklart om gisslan

En biljakt inleddes sedan som ledde mot byn Dammartin en Goële, en liten by med 8000 invånare nära storflygplatsen Charles de Gaulle.

Där tog sig bröderna in på ett företag, ett litet tryckeri. I flera timmar under fredagen har det talats om att de ska hålla gisslan. Men vid 13-30-tiden på fredagen uppgav det franska inrikesdepartementet via Twitter att de inte kan bekräfta de uppgifterna.

– Det gäller att hålla huvudet kallt eftersom nya uppgifter och rykten kommer hela tiden. Det har talats om en kvinnlig gisslan, sen uppgavs det att det rör sig om en man, säger Aftonbladets Johanna Frändén på plats i Dammartin-en-Goële.

Hon och många andra journalister befinner sig i området och det var där hon träffade Issam.

Skolor evakueras

– Det är oroligt i Paris. Vi flyttade därifrån och ut hit för att slippa oroligheter, men nu kommer det efter oss, säger Issam till Johanna Frändén.

Ungefär femhundra meter ifrån där de talades vid på fredagseftermiddagen ligger den blå hangarbyggnaderna som  de två bröderna Chérif och Saïd Kouachi håller. Vägen dit är avspärrad liksom alla andra vägar in på det poliskontrollerade industriområdet där flera anställda slog larm i morse då man sett bröderna Kouachi ta sig in. Varje väg ut från det avspärrade området är belamrat med journalister och tv-kameror, men här, ett stenkast sydväst från området, är den vanliga människans oro påtaglig.

En chartrad buss dyker upp som ska forsla skolbarnen till en idrottshall i närheten innan föräldrarna får hämta dem. Ett trettiotal gendarmer bildar en järnring kring bussen för att hålla journalister och civila på avstånd.

Några minuter tidigare kommer uppgifter om att ännu en skottlossning ägt rum, den här gången i Paris sydöstra delar.

Det är väl alltid svårt att föreställa sig var ett gisslandrama ska utspela sig, men här i den präktiga slumriga förorten, bland välansade häckar och prydliga små stenhus, är det nästan omöjligt.

I Dammartin-en-Goële är stämningen orolig och utanför förskolan börjar barnen ledas ut och upp i bussen. Samhällets före detta borgmästare är på plats och övervakar skeendet.

– Men jag vet faktiskt inte hur många barn som går på skolan längre, säger han.

Ett första busslass bär iväg mot en idrottshall i ett närliggande samhälle. Om en liten stund ska nästa grupp med barn evakueras.

"Vill dö som martyrer"

Kontakt ska ha upprättats mellan myndigheterna och bröderna Kouachi.  Källor uppger till nyhetsbyrån AP att polisen haft telefonkontakt med bröderna. Om de har framfört några krav är ännu oklart.

I det samtalet ska bröderna ha sagt att de "vill dö som martyrer".

Frankrike är i "krig" mot terrorismen, säger premiärminister Manuel Valls enligt AFP.

– Vi befinner oss i krig mot terrorismen. Vi är inte i krig mot någon religion, mot en civilisation.

Öppnade eld under redaktionsmöte

Det var i onsdags vid lunchtid som de två misstänkta gärningsmännen tvingade sig in till redaktionen på satirtidningen Charlie Hebdo i centrala Paris.

Tecknaren Corinne Rey har berättat hur hon under vapenhot tvingades att slå in koden till byggnaden, med sig hade hon sin dotter.

Inne på redaktionen skrek gärningsmännen skriker ”Allahu akbar” (Gud är större) – och öppnade eld och dödade minst tolv personer.

Attacken uppges ha varit över på fem minuter och innan de lämnade redaktionen skrek: ”Vi har hämnats profeten”. På rörliga bilder syns männen lugnt lämna byggnaden. På gatan möttes de av en polisman, som de sköt ned. En av terroristerna gick sedan fram till den skadade polisen och sköt honom i huvudet.

Bröderna flydde sedan norrut och har sedan dess jagats av ett stort antal poliser, säkerhetsstyrkor, hundar och helikoptrar.

Publisert: